Najnovije

"Global tajms": Ukrajina najveći gubitnik američko-evropske igre zvane "podrška Kijevu"

Priznanje Vašingtona da su iscrpeli sredstva za Ukrajinu pokazuje koliko je smešna "posvećenost" Bajdenove administracije Ukrajini.

Poslednji američki paket pomoći Ukrajini u ovoj godini, i dok Kongres ne kaže drugačije u trenutku kada Pentagon upozorava da nemaju novca za popunjavanje američkih zaliha, pokazao je koliko je smešna i sramotna posvećenost Bajdenove administracije Kijevu, ocenjuje "Global tajms".

U ovom sukobu SAD su nesumnjivo izvukle najviše koristi. Cui Heng, naučnik sa Kineskog nacionalnog instituta za međunarodnu razmenu i pravosudnu saradnju, rekao je za "Global tajms" da su SAD ojačale svoju kontrolu nad evropskim i azijsko-pacifičkim saveznicima kroz sukob Rusije i Ukrajine i da više ne moraju da brinu o tome da će EU osporiti njihovu poziciju.

Ukrajina je uspela da se održi do danas uglavnom uz pomoć SAD. Li Haidong, profesor na Kineskom univerzitetu za spoljne poslove, smatra da se, s jedne strane, američka vlada nada da će podstaći i održati sukob slanjem vojne pomoći Kijevu, ali da sa druge strane ima Kongres koji ih ograničava u tome. A i američkoj javnosti je dosta sukoba – i u Ukrajini, a i na Bliskom istoku.

Uprkos svemu, stručnjaci smatraju da je malo verovatno da američka vlada zaustavi pomoć Ukrajini. Američka pomoć Ukrajini služi kao pokazna vežba. A ako bi SAD prekinule sa slanjem pomoći, evropske zemlje bi takođe sledile njihov primer. Li veruje da je američka i evropska pomoć Ukrajini igra u kojoj bi, ako bi SAD smanjile svoju pomoć, evropske zemlje morale da pruže veću pomoć Ukrajini. 

A sa propalom kontraofanzivom i Rusijom koja ne pokazuje znake umora, Evropa ali i Zapad sve više zagovaraju pronalaženje mirnog rešenja sukoba. 

Ukrajina je u očima Zapada "proizvod" i nijedna zemlja neće platiti višu cenu za bezbednost Ukrajine. Ovo još jednom demonstrira tužnu realnost: Ukrajina je najveći gubitnik u čitavom sukobu, zaključuje "Global tajms".

GORI ODESA - RUSKA ARMIJA NAPADA ŽESTOKO VEČERAS: Ruska artiljerija intezivno deluje u Kurahovu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA