Najnovije

UKRAJINSKE IZBEGLICE U PANICI! Najavljen novi zakon o mobilizaciji

Poslanik Vadim Ivčenko rekao je da će vojno sposobnim Ukrajincima u inostranstvu biti uskraćene konzularne usluge, odnosno da ne bi mogli da obnove svoje pasoše, čime bi njihov pravni status u zemljama u kojima se trenutno nalaze bio kompromitovan.

Mediji pišu da se u ukrajinskim konzulatima u pojedinim evropskim zemljama može videti sve više ljudi, nakon što je Kijev najavio da će uvesti posebne kazne za državljane koji beže od mobilizacije.

Poljski novinar Dmitrij Borodovoj je na Iksu (nekadašnji Tviter) objavio kratak video i fotografije na kojima se vidi velika grupa ispred ureda ukrajinske pasoške službe u Varšavi, napisavši da su to navodno Ukrajinci koji su u panici zbog predloga zakona o mobilizaciji koji trenutno razmatra ukrajinski parlament.

Pojedini ukrajinski mediji su preneli slične fotografije koje su navodno snimljene u drugim evropskim gradovima.

Tako je portal "Klimenko tajm" naveo da je u redu ispred ukrajinskog konzulata u Valensiji, Španija, bilo čak 550 ljudi, dok su neki Ukrajinci bili primorani da tu i prenoće kako bi sačuvali svoje mesto.

"Novo izdanje" objavilo je slične fotografije za koje se navodi da su snimljene u Berlinu, Krakovu, Pragu i Kelnu i koje su građani Ukrajine podelili na internetu.

Čak i pre nego što je nacrt zakona o mobilizaciji predstavljen parlamentu u ponedeljak, neki zvaničnici su nagovestili da će se njime ciljati na ukrajinske muškarce koji žive na stranom tlu, a za koje Kijev smatra da ispunjavaju uslove za regrutaciju.

Poslanik Vadim Ivčenko rekao je da će takvim ljudima biti uskraćene konzularne usluge, odnosno da ne bi mogli da obnove svoje pasoše, čime bi njihov pravni status u zemljama u kojima se trenutno nalaze bio kompromitovan.

Estonski ministar unutrašnjih poslova Lauri Lanemec rekao je prošle nedelje da bi njegova vlada mogla da "preda" vojno sposobne muškarce koji su nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba odbegli u tu baltičku zemlju.

On je procenio da je broj takvih osoba u Estoniji oko 7.000.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da njegovoj zemlji treba i do 500.000 novih regruta, nakon što je pretrpela velike gubitke u neuspelom pokušaju da probije ruske odbrambene linije tokom leta.

Sa druge strane, ruske trupe su ove nedelje zauzele grad Marjinka u blizini Donjecka, koji je godinama služio kao ključna ukrajinska pozicija.

HAOS KOD RABOTINA! Ruska vojska kreće napred, uključeni sistemi bacača plamena

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA