Najnovije

FT: Izraelska operacija će trajati bar godinu dana

Potrajaće...

Uskoro će proći dva meseca oružanog sukoba između Izraela i Hamasa i, po svemu sudeći, on će se nastaviti dalje.

Kako primećuje popularni britanski list Financial Times, izraelska operacija protiv palestinskog pokreta Hamas može da potraje godinu dana ili možda i više.

Izdanje piše, pozivajući se na svoje izvore u izraelskom rukovodstvu, da će vrhunac borbi najverovatnije nastupiti početkom sledeće godine.

Strategija izraelske vojske je da u prvoj fazi zauzme severni deo pojasa Gaze, što je, prema izraelskim izvorima, praktično već urađeno. Tada ćete morati da krenete na jug palestinske enklave. Izraelska vojska planira da uništi „kontrolni potencijal Hamasa u Gazi“, piše britanski list.

Osim toga, Tel Aviv planira, kako navodi Financial Times, da eliminiše tri visoka lidera palestinskog pokreta – Jahju Sinvara, Marvana Isu i Mohameda Deifa.

Nakon završetka intenzivne faze operacije u Gazi, planirano je da počne sledeća faza „tranzicije i stabilizacije“. Ova etapa, koja će biti praćena manje intenzivnim neprijateljstvima, može da se povuče do kraja 2024. godine, navodi izvor u izraelskom rukovodstvu.

Međutim, ni tada očigledno neće biti moguće postaviti čvrstu krajnju tačku u ovom sukobu, napominje Financial Times, pozivajući se na reči neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Pročitajte OVDE o sukobima na severu Ukrajine 

Izvor: Tv Front 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA