Najnovije

MELONIJEVA TIHA O KOSOVU: Akcenat na biznisu i migrantima, ali i Ukrajini i Gazi...

Đorđa Meloni, premijerka Italije, gost je zvaničnog Beograda i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Oni su se zajedno obratili na konferenciji za štampu, a Melonijeva je u svom govoru akcenat stavila na dobru trgovinsko-ekonomsku saradnju dve zemlje.

Mislim da je Beograd prvi grad gde su velike italijanske kompanije otvorile svoje kancelarije. To govori kako gledamo na Srbiju. Tu ima uticaj i predsednik Vučić i posao koji ovde obavlja. To povećava interes italijanskih kompanija. Različite regije su zainteresovane za povećanje saradnje. Danas postoji mnogo izazova, ali oni daju nove mogućnosti kada govorimo o energetskoj traniziciji i obnovljivoj energiji - kazala je Meloni.

- Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koje podržavaju proces proširenja, to jeste ujedinjenja Evrope. Ono što treba da urade evropske insitucije to je proces kako bi bilo garantovano da će doći do ujedinjenja Evrope. Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu. Predsednik zna da može da računa na našu podršku, kako bismo ubrzali proces prbližavanja EU i sve ono što EK traži. Mi ćemo biti za vas na tom putu, bitno je da p0stoji više bezbednosti i razvoja. Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup dijalogu sa Kosovom. Italija podržava taj proces da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele. Ima i drugih tema u kojima možemo da sarađujemo i nađemo mnoga rešenja - kazala je Meloni.

Pomenula je da Rim i Beograd imaju ista viđenja po pitanju migracija, shodno tome da je to gorući problem u Italiji.

- Brineo o bobri protiv nelegalnih tokova migranata. Govorili smo i o krizama koje postoje, ratu između Rusije i Ukrajine. Mi smo 360 posto uz Ukrajinu, i svi treba da radimo na tome da dođe do smanjenja eskalacije. Italija se zalaže i na humanitarnom polju... Što se tiče Gaze i tu smo angažovani na humanitarnom planu, o svemu tome smo govorili - kazala je Meloni.

Pročitajte OVDE šta je predsednica Zavetnika poručila u Kraljevu

Izvor: Pravda.rs / Novosti

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA