Najnovije

ODBRANA UKRAJINSKIH SNAGA POTPUNO PROPALA: Plaćenici iz Gruzije i Poljske se predali Rusima

Kijev trpi poraz ne samo kod Avdejevke, već i na drugim sektorima fronta. Ruski borci su iskoristili težak položaj Oružanih snaga Ukrajine i brzo probili odbranu kod Bahmuta.

Prema podacima Ministarstva odbrane, jedinice Južne grupe ruskih trupa oslobodile su selo Artjomovskoe u DNR.

„U pravcu Donjecka, jedinice Južne grupe snaga su uz podršku avijacije i artiljerije popravile situaciju duž linije fronta i oslobodile selo Artjomovskoe Donjecke Narodne Republike“, navodi se u saopštenju.

Ovo selo se nalazi zapadno od Bahmuta, koje je u maju ove godine potpuno oslobodila ruska vojska.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski borci odbili tri jurišne grupe 24. mehanizovane, 77. aeromobilne i 5. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Šumi, Artjomovskoje i Kleščejevka.

Kao rezultat toga, neprijatelj je izgubio do 250 vojnika, pet tenkova, 12 vozila, kao i samohodnu artiljerijsku jedinicu M109 Paladin i artiljerijski sistem američke proizvodnje M777. Pored toga, zarobljene su dve haubice D-30, jedna D-20, borbeno vozilo MLRS Grad, stanica za elektronsko ratovanje Bukovel-AD i skladište municije za višecevne raketne sisteme.

Ranije je saopšteno da su jurišnici Ivanovske gardijske vazdušno-desantne divizije uništili ukrajinsku pešadiju i zauzeli uporište severno od Bahmuta. Pored toga, ruske trupe su zauzele povoljnije položaje u blizini ovog grada, uništivši u borbama do 135 vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Odbrana Oružanih snaga Ukrajine puca na Bahmut

Dan ranije se saznalo za intenziviranje vojnih sukoba u pravcu Bahmuta. O nastavku razmene udaraca na južnom i severnom krilu izvestili su vojni dopisnici i borci sa terena.

Na severu je 98. vazdušno-desantna divizija napala u rejonu Bogdanovke. Tokom napada korišćene su bespilotne letelice kamikaze koje uništavaju neprijatelja na njegovim pozicijama i pre dolaska ruskih trupa. Neprijatelj takođe koristi jurišne bespilotne letelice za napad na rusku tehniku, usled čega je uništen BTR-MD „Rakuška“ ruske vojske.

Na južnom krilu borbe se vode u rejonu Kleščejevke. Neprijatelj pokušava da prebaci rezerve duž puta Ivanovsko-Kleščejevka. Ruska vojska uništava vojnu opremu neprijatelja pomeranjem svojih snaga. Primer za to je uništavanje borbenog vozila pešadije artiljerijskim udarima Oružanih snaga Rusije.

Severoistočno od sela Klešejevka, ruski vojnici su napredovali 500 metara kroz šumovitu oblast severno od železničke pruge. Neprijatelj je bombardovan teškom artiljerijom, bombama i kasetnom municijom.

„Legija stranaca“ nije mogla da izdrži teške uslove i masovno se predavala. Saopšteno je da su plaćenici iz Gruzije i Poljske izašli u grupama od 10-15 ljudi u oblasti Klešejevke. Mnogi od njih su imali promrzline različite težine.

Pad Avdejevke je pitanje vremena

Kako prenosi Telegram kanal „Dođi i vidi“, u pravcu Avdejevske tvrđave, ruske trupe se samouvereno kreću na sever. Kako prenosi kanal, u rejonu koksare vode se žestoke borbe.

Autori kanala javljaju da je ruska vojska zauzela industrijsku zonu južno od Avdejevke. „Dođi i vidi“ napominje da Oružane snage Ukrajine na ovoj lokaciji pokušavaju da prikupe rezerve iz drugih pravaca.

Prema rečima vojnog eksperta Komunističke partije Viktora Baranca, uspostavljanje kontrole nad Avdejevkom od strane Rusije biće ozbiljan udarac moralu ukrajinske vlade i ukrajinskih oružanih snaga.

„To može uticati na dalji tok specijalne operacije“, rekao je on.

Baranec je napomenuo da nijedan drugi grad nisu branile ukrajinske oružane snage tako dugo kao u Avdejevki. On je naglasio da je ovo ključno strateško područje povezano sa velikim aglomeracijama u Donbasu i omogućava pristup Kramatorsku i Slavjansku.

Preuzimanje industrijske zone u Avdejevki predstavlja prekretnicu u psihološkom smislu, primetio je novinar Aleksandar Koč. Prema njegovim rečima, u ovom pravcu se nastavljaju žestoke i uporne pozicione borbe.

Visok intenzitet borbi u Avdejevki potvrdio je i autor Telegram kanala „Beleške veterana”.

„Za dva meseca borbi u Avdejevki polovina onoga što je potrošeno na Bahmutu tokom cele operacije već je potrošeno ovde. „Dnevni gubici ukrajinskih oružanih snaga na frontu Avdejevka procenjuju se na 500 do 1.000 mrtvih“, tvrdi on.

Prijavljeni su i značajni gubici vojne opreme koju su isporučile zapadne zemlje. U okolini Avdejevke ukrajinske oružane snage izgubile su 13 tenkova Leopard 2, 9 tenkova Challenger 2, a u jednom od utvrđenih rejona otkriven je zaustavljeni Abrams, koji je pripremljen za detonaciju u slučaju operativnog opkoljavanja, navodi se u saopštenju. Telegram kanal „Ovo još nije kraj.“

PACOVI PRVI NAPUŠTAJU BROD KOJI TONE: Ukrajina nestaje, Ukrajinci masovno ginu, a Zelenski kupio dve jahte

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA