Najnovije

Počinje Noć knjige: Ne propustite hit naslove!

Ovo su hitovi Noći knjige.

Foto: Laguna

Knjiga o Titu, Dobrica Ćosić

Poslednja knjiga Dobrice Ćosića na kojoj je radio u noći svoje smrti. Istorija odnosa sa Josipom Brozom Titom od prvog susreta do prekida odnosa nakon Ćosićevog pisma o smeni Rankovića. U testamentarnoj knjizi, koja predstavlja istorijski izvor prvog reda, nalazi se rekonstrukcija jednog vremena, raspada zemlje, jugoslovenstva, i najviše – srpskog poraza.

Bioskopska promišljanja, Kventin Tarantino

Raspamećujuće zabavna, opasno inteligentna knjiga o filmu jedinstvena i kreativna kao i ostala Tarantinova dela. Organizovana oko ključnih američkih filmova iz sedamdesetih godina, koje je prvi put gledao kao mladi bioskopski gledalac, ova knjiga je intelektualno rigorozna i pronicljiva koliko i razigrana i zabavna. 

Ludi kralj, Željko Ivanović

„Zaboravite Željka Ivanovića, antiratnog novinara iz ranih devedesetih, čovjeka koji je bio dio svih važnih projekata za stvaranje nezavisne medijske scene u Crnoj Gori (Krug, Monitor, Vijesti) lucidnog kolumnistu, pouzdanog hroničara našeg tranzicijskog lutanja, autora nekoliko vrijednih publicističkih knjiga… sve to zaboravite. Pred vama je sada Željko Ivanović, dramski pisac. NJegov Ludi kralj otkriva i pokazuje dubinu propasti jednog društva.“ Balša Brković, književnik i kolumnista

Bastadur, Jasenka Lalović

U romanu Bastadur, čiju radnju smešta u prvu polovinu XX veka, Jasenka Lalović sledi ideju da u svakom čoveku živi komadić kaluđera, baš kao što u svakom kaluđeru pretekne deo njegovog svetovnog života. Takva se mešavina žudnji, težnji i osećanja javlja kod svih protagonista ovog uzbudljivog romana. 

Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar, Metju Peri

Poslednje dane oktobra obeležila je vest da je preminuo glumac Metju Peri. Čuveni Čendler Bing iz serije Prijatelji imao je svoje izazove za koje nije znalo mnogo ljudi, a onda je priča o njegovom alkoholizmu i zavisnosti od droge počela da se širi. Objavljivanjem autobiografije svi su mogli da saznaju njegovu priču, nepokolebljivo iskrenu i dirljivu.

Gospođa, E L DŽejms

Nastavak svetskog bestselera Gospodin. Od veličanstvenih albanskih planina preko ruralne idile engleskog sela, do senovitog glamura savremenog Londona, Gospođa je očaravajuće, vrelo putovanje puno ljubavi, čežnje, prihvatanja i iskupljenja.

Nikad nikad, Kolin Huver, Tarin Fišer

Dve autorke su udružile snage baš kao njihovi junaci i stvorile neodoljivu misterioznu ljubavnu priču koja nas podseća da su iskreno pokajanje i jaka osećanja čudotvorna mešavina koja ruši sve prepreke.

Božićna knjižara, DŽeni Kolgan

Savršen spoj ljubavnog romana sa hepiendom, ali i priča o dve sestre koje pokušavaju da prevaziđu predrasude koje gaje jedna o drugoj i prihvate kompromis. Likovi dece naročito su uverljivi i ulivaju ovoj neodoljivoj priči sjajnu dozu humora i srdačnosti.

Noćne reči, Vladimir Tabašević

Nešto je obuzdalo Tabaševićeve rečenice i on je napokon napisao roman kakav je nekada samo priželjkivao da će biti u stanju da stvori: delo koje u sebi sažima četvrt veka života u jednoj kulturi koja je uništavana vojnim agresijama i unutrašnjim, sopstvenim sablastima.

Pakrac, Vladan Matijević

Psihologija neuravnoteženog junaka ove bespoštedne anatomije posrnuća, između ostalog, oslikava naličje posleratne Srbije, osiromašene i moralno devastirane. U tu ispovest o sebi i ljudima sa bulevara, svom svedenom životu između pijace Đeram i garsonjere pune oružja, povremeno se upliću krvave scene iz Pakraca.

Heroji i gubitnici, Vule Žurić

U ovoj knjizi nema ničega izmišljenog ili izmaštanog. Žurić je sabrao i predstavio dvadeset uzbudljivih, dokumentarnih pripovesti o značajnim ljudima poput Bore Stankovića, Lava Trockog, Ivana Gorana Kovačića, Kriste Đorđević, braće Stojanović, Pjera Paola Pazolinija i događajima u kojima su aktivno učestvovali i ostavili svoj neizbrisiv trag. 

Da li i kod tebe pljušti?, Sonja Ćirić

„Roman Sonje Ćirić priča je o svima nama čiji su životi zauvijek promijenjeni raspadom Jugoslavije. Točnije, o onim telefonskim razgovorima koje nismo obavili iako smo imali i broj i znali koga moramo nazvati. Zato se sada moramo opravdati i pred sobom i pred svojom djecom.“ Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme

Kradljivica jagoda, DŽoana Haris

Vijan Roše se skrasila u Lanskenetu na Tani – selo koje ju je svojevremeno odbacilo konačno je postalo njen dom. A onda se u nekadašnjoj cvećari na trgu – tačno preko puta prodavnice čokolade – otvora nova tajanstvena radnja koja ima posebnu draž i čije otvaranje nagoveštava promenu: pometnju, sukob, a možda čak i ubistvo...

Čarobne bajke, Lora Sampson

Zaputite se u daleke zemlje po kojima lutaju strašne aveti i utvare protiv kojih se bore odvažne junakinje i moćni čarobnjaci. I pazite da se ne izgubite u tajanstvenom svetu vradžbina i teško raskidivih čini. U ovoj prelepo ilustrovanoj knjizi prikupljene su čarobne bajke iz celog sveta – od Severne i Južne Amerike, Evrope, Zapadne Afrike, pa sve do Azije i Okeanije.
 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA