Najnovije

Ruši se plan Kristofera Hila: Da li može biti Vlade bez Nacionalnog okupljanja?

Trend rasta podrške izbornoj listi Nacionalno okupljanje pokazuje da buduća vlada neće biti moguća bez desnice, osnosno da bi upravo koalicija Zavetnika i Dveri mogla da odluči dalji pravac kretanja Srbije. Procenti njihovih glasova rastu kako na istraživanjima tako i na kladionicama. Ono što što budi optimizam jeste da su kao uslov svih uslova za bilo kakvu postizbornu koaliciju postavili odbacivanje Francusko-nemačkog plana koji predstavlja "de fakto" priznanje tzv. nezavisnosti Kosova.

Nosioci liste Nacionalnog okupljanja Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović u kampanji ističu da su spremni da preuzmu odgovornost za vođenje Srbije, a da to nije toliko nemoguće pokazuje i odluka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i njegove nabliže saradnice Marije Zaharove da se u sred izborne kampanje sretnu sa njima u Skoplju.

Svakako veliki uspeh Nacionalnog okupljanja što je pitanje odbacivanja Francusko-nemačkog plana nametnulo kao jedno od glavnih pitanja oko koga se na kraju cepa vladajuća, ali i probriselska koalicija. SPS se direktno ogradio od plana čije je sprovođenje Vučić prihvatio, dok u Srbiji protiv nasilja je došlo do ozbiljnih podela i diskusija po ovom pitanju. Pitanje Francusko-nemačkog plana je postalo obavezna tema svakog televizijskog gostovanja ili duela.

„Ne postoji mogućnost da naša politička opcija paktira sa nekim ko će primenjivati francusko-nemački plan, ili ko će uvoditi sankcije našim strateškim partnerima“, rekla je večeras predsednik Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski za RTS 2.

Dodala je da ne misli da ta koalicija polaže „ekskluzivno pravo na patriotizam“ i da je raduje što je „Nacionalno okupljanje“ uspelo da natera kolege iz drugih političkih opcija da se jasno odrede prema francusko-nemačkom planu.

„I oni to čine, doduše, u završnici kampanje. Srbija se ne brani 10 dana pred izbore“, naglasila je Đurđević Stamenkovski, koja je i predsednica stranke Zavetnici.

Prema njenim rečima, određeni „politički tabori“ pokušavaju da građanima sugerišu da 17. decembra Srbija bira između aktuelne i bivše vlasti.

„Mi tvrdimo upravo suprotno. Srbija ne bira na ovim izborima između političkih predstavnika koji su danas na vlasti, i onih koji su to nekada bili. Srbija bira između Ustava i ultimatuma, Srbija bira između svoje države i svog suvereniteta i EU koja nam nameće zahteve koji nisu ispostavljeni nijednoj suverenoj državi sveta“, kazala je Đurđević Stamenkovski.

Ona je rekla i da će ta koalicija tražiti „izmenu krivičnog zakonika, da nema zastarelosti krivičnog dela korupcije“, i da neće biti prodaje EPS-a i Telekoma.

Istakla je da se protivi članstvu u Evropskoj uniji, za koje je navela da „nije ono što je nekada bilo“, već da se zalaže za to da Srbija zatraži „status posmatrača“ u BRIKS-u, odnosno ekonomskom savezništvu između Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da je formiranjem liste „Nacionalno okupljanje“ načinjen važan iskorak ka ukrupnjavanju i ujedinjavanju patriotske opozicije u Srbiji.

Ocenio je da je to najjača izborna lista na desnoj strani političkog spektra i da je to verovatno razlog zbog kog su „zabranjeni na televizijama sa nacionalnom frekvencijom“.

„Ni Milica Đurđević Stamenkovski, ni ja, nismo gostovali za ovih mesec dana izborne kampanje ni na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ne računajući javni servis. Ni na Pinku, ni na Hepiju, ni na Prvoj, ni na B92″, kazao je Obradović, koji je i predsednik pokreta Dveri.

On je ocenio da su „zabranjeni“ jer su alternativa i sadašnjoj i bivšoj vlasti i jer imaju ozbiljan program „koji danas pobeđuje širom Evrope“.

„Zabranjeni smo što rušimo plan američkog ambasadora (Kristofera) Hila da nakon ovih izbora na vlast dođe koalicija Vučića i Đilasa, koja će nastaviti primenu francusko-nemačkog plana i uvesti sankcije Rusiji. Naša politika je suprotna toj politici probriselske vlasti i probriselske opozicije“, naveo je Obradović.

Govoreći o dosadašnjoj politici o Kosovu, Obradović je rekao da bi sve promenio, a da o tome kakav je odnos vlasti prema tom pitanju govori podatak da se „trećina Srba iselila“ sa Kosova, za vreme aktuelne vlasti.

NACIONALNO OKUPALJENJE: Memorandum za budućnost srpske politike (VIDEO)

Izvor:Pravda/Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA