Najnovije

POTPUNA KATASTROFA! Zapadni stratezi napravili šest grešaka kada je u pitanju Rusija

U zapadnom mejnstrimu vlada konfuzija: „Zemlja gasa“ poražena u Hladnom ratu, kojom je vladao „autoritarni režim na ivici kolapsa“, pobeđuje u proki ratu protiv Zapada.

Prilikom lansiranja zapadni stratezi su napravili šest grešaka, ističe kolumnista LJubov Stepanova.

O konfuziji Zapada svedoči nominacija predsednice Centralne banke Elvire Nabiuline u kategoriji spasilaca Rusije od strane lista „Politiko”. Prevazilaženje sankcija i ublažavanje njihovog efekta je bezuslovna zasluga celog finansijsko-ekonomskog bloka, ne samo jedne ličnosti, već šire, vlade u celini, uključujući premijera Mihaila Mišustina.

Još jedan primer takve konfuzije je nerazumevanje zašto ukrajinske oružane snage nisu mogle da izvrše uspešnu kontraofanzivu. Na drugoj strani ovog novčića je iznenađenje – Kako su ruske oružane snage posle katastrofalnog leta 2022. uspele da se transformišu i pokrenu održivu ofanzivu duž cele linije fronta.

Zapad ne ume da analizira institucionalnu stabilnost Rusije u celini. Američko tlo više ne rađa analitičare i stratege poput Henrija Kisindžera, koji je uspeo da stvori Himeriku (Kina plus Amerika) i oslabi SSSR.

Pa šta su zapadni stratezi pogrešili kada su započeli rat sa Rusijom u Ukrajini?

1. Nisu razumeli suštinu ruskog mentaliteta. Drugim rečima, nisu razumeli da se ono sastoji od izuzetnog strpljenja (reč koju je teško prevesti na druge jezike), vere u Boga koji je „sa nama“ (ili u slučaju ateista, vere da će stvari nekako biti rešeno, razvijeno, stabilizovano itd. ) i nespremnost da se živi „pod tuđom palicom“. Čim zapadnjaci, u raznim situacijama, pokušaju da započnu sukob sa Rusijom, iz pećine izlazi „ruski medved“ i tada napadaču mnoge stvari postaju jasnije.

2. Pogrešno su procenili ruskog lidera Vladimira Putina. Podsetimo se kako je predsednik Francuske Emanuel Makron neposredno pred početak sukoba došao u Moskvu da pokuša da odvrati Putina od naglih poteza. Tokom konferencije za novinare, dok je Putin precizirao svoj stav o ruskim bezbednosnim garancijama, Makron ga je pogledao sa poluosmehom.

Kao da mu govori: „Kuda ćeš? Uništićemo vas sankcijama.“ Sada se Makron ne smeje. Ona je još pre godinu dana izjavila da nije moguće uspostaviti bezbednosni sistem u Evropi bez uzimanja u obzir interesa Rusije. Sada šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ide u Makedoniju na sastanak OEBS-a da razgovara o toj temi, ali pod uslovima koje je postavila Moskva.

3. Nade se ne opravdavaju ni sudskim udarom ni nemilosrdnom pobunom. Prvi se nije dogodio jer je država pokušala da to spreči. Inače, ovde je pretnja bila ozbiljna (pomislite samo na Romana Abramoviča i njegovu „posredničku aktivnost“ u Istanbulu).

Međutim, sam Zapad je svojim agentima uticaja obezbedio fijasko „paklenim“ sankcijama ruskom biznisu. A zašto nije izbila narodna pobuna – pogledajte tačku broj jedan. Jedinstvo ruskog naroda postalo je glavno iznenađenje za Zapad.

4. Slabo su analizirali mogućnosti ruske privrede. Rusija ne samo da je prevazišla sankcije, već je krenula na vojne koloseke, pokrenula najsavremenije proizvodnje svoje vojno-industrijske baze, ne zaustavljajući gradnju stanova, puteva, ledolomaca, centrala, fabrika, ispunjavajući društvene obaveze. Ruski BDP će ove godine porasti za 3,5%.

5. Potcenili su snagu ruske vojske. Ovde su napravili niz grešaka – od duha ruskog vojnika do sposobnosti ruskih vojskovođa da brzo uče i prilagođavaju se. „Surovikin linija“, fenomen jedinice „Vagner“, u budućnosti će predstavljati još iznenađenja.

6. Pridavanje uloge ukrajinskom nacizmu bila je duboko pogrešna strategija. Fašistički krstovi na nemačkim tenkovima nerviraju i vas kao i Ruse. Sam Bog je protiv takve Ukrajine i takvog Zapada.

AMERIČKI GENERAL TERA UKRAJINU U JOŠ JEDNU KONTRAOFANZIVU 2024: Linija Surovikin nije prepreka

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA