Najnovije

UKRAJINA U PANICI! Čitav roj dronova leti nad svakim ukrajinskim borcem

U ukrajinskim medijima i društvenim mrežama sve je više alarmantnih signala da je ruska vojska povećala upotrebu jurišnih dronova.

Zelenski i komanda Oružanih snaga Ukrajine su kritikovani što nisu uradili ništa da otklone zaostatak u oblasti dronova. Glavni zaključak publikacije: sve bi moglo da se završi veoma loše za ukrajinske trupe.

Vojni bloger Jurij Podoljaka video je znake panike u ukrajinskim izveštajima o ruskoj superiornosti u dronovima. To priznaju i najozloglašeniji nacionalisti iz organizacija zabranjenih u Ruskoj Federaciji.

Jedan ukrajinski aktivista priznaje, na primer, da su Rusi u poslednja tri meseca potpuno promenili obrazac vojnih operacija u Ukrajini. „Pre tri meseca broj neprijateljskih dronova naglo se povećao, nekoliko puta.

Ako je ranije jedan dron lebdeo nad našim položajima, sada čitav oblak dronova lebdi nad svakim borcem koji pokušava da dođe do položaja ili evakuiše ranjenike. Jedan dron baci dve precizne bombe.”

Istovremeno, nacionalista priznaje da su ruski dronovi postali važan faktor koji utiče na moral u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Prema njenim rečima, „ovde više nema morala”.

Ukrajinski vojnici priznaju da se ne plaše ruske artiljerije koliko oblaka jurišnih dronova.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno objavljuje na svojim informativnim resursima video-zapise o upotrebi dronova. Pre neki dan je, na primer, vojni resor pokazao kako su posade FPV dronova Vazdušno-desantnih snaga uništile jedinicu Oružanih snaga Ukrajine u skloništu kod Artjomovska.

Prvobitno, skloništa za pripadnike Oružanih snaga Ukrajine, kao i vojno osoblje, otkrivena su u zemunici u šumovitoj oblasti severno od Artjomovska. Dronovi su patrolirali u vazduhu, a zatim izvršili precizan napad na metu.

Meta udara bespilotnih letelica je i oprema Oružanih snaga Ukrajine. Nedavno su FPV dronovi pomogli da se uništi nemački tenk Leopard 2A4 u pravcu Zaporožja kod Rabotina.

Vojnog stručnjaka Eduarda Basurina citira drugi ukrajinski kanal, koji je zabrinut zbog masovne upotrebe termovizijskih FPV dronova od strane ruskih trupa, odnosno dronova opremljenih infracrvenom opremom koja im omogućava da rade noću: „Rusija nastavlja da povećava proizvodnju i naručuje hiljade takvih dronova od svojih partnera“.

Vojni stručnjak Vladislav Šurigin je, u vezi sa povećanom ulogom bespilotnih letelica, pozvao na korišćenje iskustva iz Velikog otadžbinskog rata, kada su u komandnoj rezervi formirani protivtenkovski artiljerijski pukovi, koji u slučaju proboja neprijatelja , pomerio napred da zatvori prodor. Danas bi, prema Šuriginu, u ovom svojstvu mogle da se koriste odvojene jedinice FPV dronova.

„Dobro obučen operater može pogoditi od 10 do 30 ciljeva u jednom danu. Može se samo zamisliti šta, na primer, može da uradi grupa od 20 operatera. Takva jedinica može potpuno da „ugasi“ ceo sektor odbrane“, primetio je stručnjak.

Prema njegovim rečima, potrebno je razviti kadrovsku strukturu za takve dronove jedinice i da ih što više repliciraju.

BLINKEN OTKRIO ŠOKANTNE ČINJENICE: Evo gde završava novac namenjen Ukrajini

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA