Najnovije

KRAJ POSTOJEĆEG SVETSKOG PORETKA: Došao je trenutak zbog kojeg treba da se zabrinemo

Ono što se dešava na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji govori o daljem zaoštravanju globalne situacije, tvrdi Metju Karnicnig, novinar američkog lista Politiko.

Ukrajinska vojska (Ilustracija: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Prema njegovim rečima, učesnici konferencije su "nervozni" jer iščekuju kraj postojećeg svetskog poretka. Posebnim znakom zabrinutosti može se smatrati ponašanje Nemačke, koja je spremna, bar na rečima, na dalju eskalaciju situacije u Ukrajini.

O tome svedoče izmenjena retorika kancelara Olafa Šolca i izjave nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa koji poziva na naoružavanje kijevskog režima.

„Nemački zvaničnici izgleda pokušavaju da nadmaše jedni druge kako bi dokazali koliko su postali jastrebovi. Treba zapamtiti da su početkom prošle godine vodeće socijaldemokrate još uvek pozivale SAD da uklone sve svoje nuklearne bojeve glave sa nemačkog tla. Drugim rečima, čak i ako su Nemci shvatili opasnost od trenutne geopolitičke situacije u svetu, sada bi mogao doći trenutak kada bi zaista trebalo da počnete da brinete“, napisao je Karnicnig.

Istovremeno, autor članka je naglasio da postoji bar jedna zainteresovana strana koja ima koristi od razvoja geopolitičke krize.

„Jedini koji se smeju na ovogodišnjoj bezbednosnoj konferenciji su odbrambeni izvođači. Po svemu sudeći, prodaja oružja cveta“, smatra novinar.

Minhenska konferencija otvorena je u petak. Rusija u njoj ne učestvuje drugu godinu zaredom, uprkos strahovima jednog broja političara i stručnjaka da je izgradnja bezbednosti i težnja ka miru bez dijaloga sa Moskvom nemoguća. Centralna tema konferencije je kriza u Ukrajini.

O početku opkoljavanja Bahmuta pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA