Najnovije

RUSOFOBI NA KOLENIMA: Evo šta će Ameri tražiti od Zelenskog

Istoričar i publicista Srđa Trifković izjavio je da Ukrajina u ovom trenutku, nema resurse da sama pokriva svoje potrebe u bilo kom pogledu, bilo da je reč o civilnoj infrastrukturi ili vojnom naoružanju.

Foto: Jutjub

- Veoma je indikativan tekst u „Vašington postu“, od 13. februara. Inače, to je novina koja odražava stavove insajdera u Vašingtonu. Oni su, mora se reći, promenili ton: Bajdenova izjava "podržavaćemo Ukrajinu koliko god treba" se ne odnosi na kvantitet podrške u dolarima i naoružanju već u odnosu na kvalitet samog konflikta. Sada će biti savetovano Zelenskom i ukrajinskom režimu da se pomire sa činjenicom da je neminovan neki kompromis koji uključuje i gubitak teritorija. Jer, premda nismo sigurni da li i u kojoj meri ruska vojska ima sposobnost za krupne zahvate strateškog značaja, koji bi išli pravcem sever-jug, dolinom Dnjepra, ili koji bi iz Belorusije odsekli linije snabdevanja u zapadnoj Ukrajini i blokirale poljsku granicu - ta mogućnost postoji. Sada sa Zapada dolaze međusobno nekompatibilni oružani sistemi. Konkretno govorim o tenkovima Leopard nemačke proizvodnje, sa jedne strane, Abramsima s druge strane, koji zahtevaju potpuno različite pristupe i u obuci njihovih posada i njihovog servisiranja. Da ne govorimo šta će biti u slučaju da vazduhoplovstvo dobije avione pete generacije, u šta ne verujem da će se desiti jer zapadne sile žele da izbegnu upravo takvu eskalaciju. Jer, takva eskalacija bi mogla da otvori put nekontrolisanoj eskalaciji nuklearnog nivoa - rekao je Srđa Trifković u jutarnjem programu Hepi TV.

Ono što je neobično u konfliktu u Ukrajini je da je ekspertima moguće da imaju radikalno različita predviđanja na osnovu istovetnih parametara, kaže profesor.

- Drugim rečima - sa jedne strane su tvrdnje Vašingtonskog centra za međunarodne odnose da je moguće da ruska vojska kolabira i da Ukrajinci postignu optimalne ciljeve. Sa druge strane, imamo upozorenja, recimo DŽona Miršajmera koji je vodeći racionalista u američkoj školi međunarodnih odnosa, da su resursi Rusije toliki da će se pre Zapad umoriti od podrške Zelenskom nego što će Rusija odustati od svojih strateških ciljeva - izjavio je istoričar.

O početku opkoljavanja Bahmuta pročitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA