Najnovije

Trifković o teorijama zavere o turskom zemljotresu: Ne postoji tehnologija za izazivanje seizmičkih promena

Istoričar i publicista Srđa Trifković gostujući na Jutarnjem programu Hepi televizije osvrnuo se na teorije zavere koje se plasiraju prethodnih dana da je zemljotres u Turskoj izazvan ljudskim faktorom i kazao da tehnologija za izazivanje seizmičkih promena ne postoji.

Srđa Trifković (Foto: Jutjub)

„Jedini način da se to postigne bio bi izazivanje masivnih nuklearnih eksplozija na tačkama poput rascepa Sent Andreasa u Kaliforniji, a to bi bilo nekontrolisano i lokalizovano. Što se Erdogana tiče, njemu će biti u interesu da uđe u obračun za arhitektama kompleksa koji su bili nesolidno građeni. S druge strane, Turcima je jako važno da taj problem isteraju na čistac jer turska građevinska operativa ima ogromne angažmane širom sveta“, kazao je Trifković.

U samoj Rusiji, biznis centar Nova Moskva je komplet građen od strane Turaka tako da je za njihovu reputaciju loše da njihova operativa štedi na armaturama.

„Ono što je važnije u regionalnom smislu je očekivati da će se približiti Ankara i Damask. Turska se na početku sukoba u Siriji opredelila za džihadiste, one koje je izabrala kao sopstvene probleme. U ovom trenutku, mislim da postoje okolnosti, ne samo zbog ukazivanja efikasne pomoći, već iz razloga što je Bašar tu da ostane, a Erdogan je toga svestan. Veoma je hipokritično što su Amerikanci suspendovali sankcije protiv Sirije na 6 meseci, što znači da će žrtve zemljotresa dobiti pomoć, ali ne i firme koje bi bile angažovane na obnovi infrastrukture“, kazao je on.

Izvor: Borba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA