Najnovije

SLOVAČKI POSLANIK PISAO RUSIMA: Slovački narod vam se zahvaljuje

Luboš Blaha (Smer-SD), poslanik u Narodnoj skupštini Republike Slovačke, objavio je otvoreno pismo koje je odlučio da uputi ambasadoru Ruske Federacije. On odaje poštovanje ruskom narodu povodom 80. godišnjice pobede Crvene armije u Staljingradskoj bici i sa žaljenjem konstatuje da slovački vladini zvaničnici umesto da izraze zahvalnost ruskom narodu šire primitivnu rusofobiju.

Pismo vam prenosimo u celosti:

Poštovani ambasadore,

dozvolite mi da odam poštu ruskom narodu povodom 80. godišnjice pobede Crvene armije u Staljingradskoj bici, koja je zvanično završena porazom Nemačke 2. februara 1943. godine.

Bila je to ključna bitka u Drugom svetskom ratu, koji je jedan od najkrvavijih u istoriji. Istorijski izvori navode da je samo u ovoj bici na strani Sovjetskog Saveza bilo do 1,2 miliona žrtava.

Ovo samo dokazuje šta je ruski narod pretrpeo u borbi protiv fašizma i koliko joj Evropa duguje za svoju slobodu. Slovaci to nikada neće zaboraviti.

Sa dubokim žaljenjem konstatujem da najviši predstavnici vlasti Slovačke Republike ignorišu ovako važne istorijske jubileje, koji su suštinski uticali na oslobođenje slovačke teritorije.

Od strane predstavnika slovačke vlade, to su manifestacije istorijske nesvesti i teškog moralnog pada.

Umesto da izraze zahvalnost ruskom narodu, oni šire primitivnu rusofobiju, koja, nažalost, sve više liči na nacističku ideologiju 1930-ih i 1940-ih.

Kao da se istorija ponavlja, kao da se u nekim evropskim vladinim krugovima ponovo rađa fašizam, proistekao ponovo iz mržnje prema Rusiji i slovenskim narodima.

Želeo bih da vas još više uverim, gospodine ambasadore, da ogromna većina ljudi u Slovačkoj ceni žrtvu Crvene armije, posebno ruskog naroda, koji nas je oslobodio u Drugom svetskom ratu.

Slovačka je miroljubiva nacija i uvek ćemo pozivati na mir. Nikada nećemo zaboraviti šta su heroji Crvene armije pretrpeli pod Staljingradom, niti da je zahvaljujući njihovoj hrabrosti i požrtvovanju fašizam pobeđen u Evropi i Slovačkoj. Slovački narod vam se zahvaljuje.

Ofanziva ruskih oružanih snaga u pravcu Limana: Probijene ukrajinske linije (MAPA)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA