Najnovije

ZAPADNI ANALITIČARI: Odogovr Moskve naneće težak udarac Zapadu

Zapadne sankcije protiv ruskog nuklearnog sektora imaće suprotne rezultate. Zapadni analitičari dele ovo mišljenje.

Foto: kremlin.ru

Rukovodstvo EU trenutno razmatra mogućnost uvođenja sankcija ruskoj nuklearnoj energiji. Prema mišljenju stručnjaka, ukoliko ograničenja budu usvojena, Rusija će svojim odgovorom stvoriti mnogo nevolja Evropskoj uniji prenosi OilPrice.

„Sankcije ruskom nuklearnom sektoru mogle bi imati suprotne rezultate. Mnogi ljudi potcenjuju ranjivost zapadne nuklearne industrije prema Ruskoj Federaciji“, navode autori američkog izdanja.

Eksperti identifikuju tri oblasti u kojima je dominacija Rusije u zapadnoj nuklearnoj energiji najizraženija. Prvo, Rusija je glavni dobavljač nuklearnog goriva. Drugo, ruska strana poseduje 46% svetskih kapaciteta za obogaćivanje uranijuma. Treće, mnoge nuklearne elektrane u istočnoj Evropi grade ruski i sovjetski stručnjaci i zavise od Rusije za održavanje.

Drugi problem za Zapad je što su drugi veliki proizvođači uranijuma Kazahstan i Uzbekistan. Zajedno sa Rusijom, ove zemlje učestvuju sa 44% i 49% u isporukama u EU i SAD najvažnijeg metala za nuklearnu energiju – uranijuma. Kazahstan i Uzbekistan geopolitički zavise od Rusije , ako je potrebno, ova Uzbekistan može uticati na izvoz nuklearnog goriva iz ovih država.

„Izvoz kazahstanskog i uzbekistanskog uranijuma se često vrši u tranzitu kroz Sankt Peterburg ili ruski vazdušni prostor. Glavni alternativni pravac je takođe ranjiv jer uključuje pomorske i vazdušne puteve kroz Crno i Kaspijsko more i Gruziju, Azerbejdžan i Jermeniju. Rusija može blokirati tranzit robe preko svoje teritorije“, navode analitičari OilPrice.

Isporuke uranijuma Zapadu preko drugih zemalja su malo verovatne, pa će za to biti neophodno pregovarati sa Iranom, Avganistanom ili Kinom, što će u sadašnjim realnostima biti veoma teško izvodljivo.

Sve to znači da Rusija ima na raspolaganju mnogo karata koje može da iskoristi kao odgovor na sankcije. Na primer, Moskvi neće biti teško da blokira isporuke tako važnog i retkog metala kao što je uranijum na Zapad.

Provokaciju na beloruskoj granici pogledajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA