Najnovije

ERDOGAN OTKRIO ŠTA JE PUTIN TRAŽIO OD NJEGA: "Naši razgovori brinu određene krugove"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegovi razgovori sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o isporuci hrane zemljama kojima je potrebna "zabrinjava neke krugove", piše RIA Novosti.

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Erdogan je ranije rekao da se sa predsednikom Ruske Federacije dogovorio o mogućnosti slanja ruskog žita i đubriva besplatno u zemlje Afrike kojima preti glad.

Putin je u septembru prošle godine naveo da je Moskva spremna da besplatno snabdeva najsiromašnije zemlje celokupnom količinom žita koja im je namenjena u okviru žitnog dogovora.

- Činimo ispravne korake u svetskoj politici. Ne postoji niko na svetu ko bi mogao da pregovara sa Putinom, osim mene. Sa druge strane, ja pregovaram i sa Zelenskim. Gospodin Putin je rekao: "Pošaljimo žito, ti ćeš ga pretvoriti u brašno i poslati u siromašne afričke zemlje." To zabrinjava neke krugove, ali mi ćemo učiniti ono što mislimo da je ispravno - rekao je Erdogan na sastanku sa mladima u Ajdinu.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Ugovor je istekao 18. novembra, ali je podrazumevao automatsko produženje za 120 dana u nedostatku primedbi strana.

Ovaj produženi period ugovora završava se 18. marta.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA