Najnovije

SRPSKI BOMBARDER J-22 ORAO: Leti brzinom većom od brzine zvuka, "čistio" je teroriste OVK 1999. godine (VIDEO)

Orao ima veliki istorijski značaj ta jugoslovensku i srpsku avijaciju

Foto: Jutjub

J-22 "Orao" je srpski dvomotorni jurišni avion razvijen i serijski proizvođen u kooperaciji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Rumunije, kroz saradnju dvaju vazduhoplovnotehničkih instituta i vazduhoplovnih industrija. Prvi prototip je poleteo 1974. godine, a međunarodnu promociju doživeo je na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu 1985. godine, bio je to avion "Orao" J-22, № 25102.

Pored usvajanja više novih tehnologija, Orao ima istorijski značaj i po tome, što je on prvi domaći avion koji je leteo većom brzinom od brzine zvuka.

Prva borbena dejstva J-22 "Orao" je izvršio za vreme građanskog rata u Jugoslaviji. U uslovima slabe ili gotovo nikakve protivničke protivavionske odbrane, "Orao" je skoro neometano dejstvovao po paravojnim snagama. U tome periodu, raspada države, svi avioni Orao su opremljeni sistemom pasivne zaštite od dejstva raketa zemlja-vazduh. To su bili toplotni mamci, baklje.

Prema nepotvrđenim informacijama avioni "Orao" su za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine uspešno dejstvovali protiv formacija OVK na Kosovu. Pogledajte u odličnom videu ispod o kakvom avionu je reč.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA