Najnovije

Šerif Bluberi: Remek-delo evropskog stripa!

Predstavljamo strip o jednom od najpoznatijih junaka Divljeg zapada.

Foto: Čarobna knjiga

Šerif Bluberi u integralnom izdanju objavljuje srpska Čarobna knjiga u luksuznom tvrdokoričenom izdanju na 145 kolorisanih strana.

Maestralna naslovna strana najbolje nagoveštava raskošan crtački opus umetnika devete umetnosti iz belgijsko – francuske stripske škole. 

Šerif Bluberi je izdat u okviru dobro poznate biblioteke Olovka, tuš i pero, edicije Stari kontinent, kao 17. album/integral umetnika Žana Žiroa Mebijusa i njegovog «naslednika» Vansa, sa kojim se srećemo po prvi put u ovoj ediciji. 

Ovo integralno izdanje je sačinjeno od tri albuma koji čine jednu celinu, prvi nosi naziv „Po nalogu Vašingtona»“, drugi „Misija Šerman“ i treći je „Krvava granica»“.

Vremenski je priča postavljena u novembar 1868. godine, lokacija je američko – meksička granica, Fort Navaho, rano razdoblje Bluberijeve karijere. Kako u opisu izdavača i stoji: Nakon herojske bitke u Crnim brdima protiv Sijuksa, pre nego što ga je general Žuta Glava poslao da truli u malom pograničnom gradu Palomitu, Bluberi se vraća svojoj službi u garnizonu legendarnog Fort Navaha. 

Izdavač daje i kraći opis same radnje koju, ukoliko i pročitate, neće uticati na neizvesnost koju priča nosi i ono što se između korica nalazi:

- Arizona, zima 1868. godine. Po nalogu generala Šermana, Bluberi odlazi u gradić Heven da preuzme mesto šerifa. Zadatak mu je da rasturi razuđenu mrežu krijumčara oružja, ali pošto stigne tamo, otkriva da taj posao neće biti lak jer su u mutne rabote uključeni mnogi, od Indijanaca do korumpiranih predstavnika vlasti... 

Prvi album nas odmah upućuje na situaciju na granici Amerike i Meksika, pobunjenu grupu Indijanaca i sposobnosti našeg junaka koje se ne ogledaju samo u rukovanju koltom. Čitalac je gurnut odmah u priču, ali ostaje bez daha načinom na koji je vizuelno predstavljena ta priča. Novembar mesec i snegom pokrivena Arizona, to je neverovatan i neuobičajen prizor za jedan vestern. Sama zamisao da je pustinjski pejzaš pod snegom i mrazem, beo, a ne braon i vreo, odmah pobuđuje pažnju, a način kako je to umetnički prikazano je nešto što ovom integralu daje posebnost. Tome doprinosi i nenametljivi kolor koji samo upotpunjuje generalni sjajan utisak. 

Ne samo grafički, ova knjiga i scenaristički ima težinu» te od naizgled klasične i mnogo puta ispričane kaubojštine, razvija radnju u neočekivani i prilično dobar krajnji obrt, kojim nam ovaj integral ostaje ukorenjen u sećanju. Priča, ali crtež pre svega, stavljaju ovaj integral u nivo klasika i obaveznog štiva za ljubitelje vesterna, kontinentalnog stripa i francusko – belgijske škole. 

Mora da se doda i opis izdavača koji ukazuje da je Šerif Bluberi nastao posle smrti slavnog pisca Žan-Mišela Šarlijea, da je zadatak pisanja scenarija preuzeo sam Žan Žiro, dok je četkicu i tuš prepustio svojim kolegama Vilijamu Vansu (prva dva albuma) i Mišelu Ružu (poslednji deo), ponudivši nam opaki i beskompromisni vestern kakav se oduvek vezivao za lik čuvenog Majka Stiva Donovana.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA