Najnovije

ČINOVNICIMA U BRISELU ĆE POZLITI: Slovaci na protestima skandirali "Živeo Putin" i "Napustimo NATO"

Protesti protiv slanja oružja u Ukrajinu i antiruske histerije "Marš za mir" juče su održani u dva slovačka grada, Prešov i Spiške Nove Ves. Protest su počeli pre dva dana, a trajaće svakodnevno sve do 3. marta kada će biti održan glavni protest ispred ambasade SAD u Bratislavi.

Na skupu u Prešovu još jednom je zatraženo da Slovačka ostane neutralna, da napusti EU i NATO i prekine sa neprijateljskim akcijama prema Rusiji i Vladimiru Putinu.

- Drage majke, samo vi znate koliko muke ste pretrpele kada ste rodile vaše slovensko dete, ovde u crkvi ste ga krstili u ime Hrista i vidite naša braća u Hristu sada ginu tamo na frontu. Zar ste to dete rodile da ga ministar Nad obuče u čizme i da gine negde tamo na istočnom frontu? Da kao nekada na istočnom frontu. Želimo našoj braći Ukrajincima da sednu za sto sa uvaženim gospodinom Putinom – rekla je jeda od govornika.

Oni su pozvali i Čehe da se pobune protiv ulaska u rat sa Rusijom.

- Nama sada neki češki predsednik i general Pavel kaže da su dovoljno liberalni i da će slati u rat muškarce i žene bez razlike. Generale, a mi vama kažemo – biramo Život i ne rat – poručeno je.

- Zamoliću vas da nismo mirni nego da nas čuju oni koji se zaboravili u eurfanatičnom snu u Bratislavi, Briselu i Vašingtonu - zaustavmo rat! Hoćemo mir! Podelili su svaki narod na elite i gubitnike, ali mi nismo gubitnici. Guraju naše sinove u rat. Mi se borimo za njih, to dugujemo našoj deci, našim očevima, dedovina i pradedovima koji su gradili našu državu. Svaki građanin Slovačke želi videti svoje dete da raste ,da gradi znanje i ne da umire u ratu – rekla je učiteljica koja je držala govor.

Okupljeni su skandirali “Napustimo NATO” i “Živeo Putin”.

Protest je održan i u gradu Spiške Nove Ves.

Na skupovima su se čuli i pozivi za jedinstvo slovena.

- Od Srbije do Urala i od Labe do Urala sve je to slovensko, zašto nas razturaju međusobno? Plaše nas se! Rasturali se Čeho-Slovačku , Jugoslaviju, baltičke države. Plaše se nas Slovena. Sloveni ujedinimo se.  Ne idimo u bratski rat! – rečeno je u govorima.

Čule su se i kritike na račun vlasti u Ukrajini.

- Da li moje i vaše dete da  umire za narkomana Zelenskog. Kaže gospodin za one koji su kući “ako vam sutra padaju bombe biće kasno za kukanje”. Ja bi samo ukratko, ako hoćemo mir izađimo iz NATO-a. 

Nakon govora učesnici oba skupa održali su protestnu šetnju pod nazivom “Marš za mir”. Na skupu u Spiške Nove Ves pored slovačkih mogle su se videti i zastave romske nacionalne manjine čiji su pripadnici takođe podržali skupove protiv ulaska u rat sa Rusijom.

Medijski mrak u Slovačkoj

U Slovačkoj od početka ruske Specijalne operacije u Ukrajini vlada cenzura u medijima. Doneti su propisi po kojima je zabranjena svaka podrška ruskoj vojnoj akciji, a nekoliko medija je ugašeno ili kažnjeno. Progonjeni su i pojedinci koji su svojim izjavama digli glas protiv akcija NATO i Ukrajinaca. Lošem medijskom stanju doprinosi i to što su vodeći mediji u rukama pro NATO vlasti i američkih komapnija tako da vlada potpuni medijski mrak o “Maršu za mir”.

Uz nekoliko Slovačkih alternativnih medija, srpska Pravda je jedini mediji koji izveštava o ovoj širokoj anti NATO akciji koja se održava u skoro 20 gradova u Slovačkoj.

Izveštaj sa skupa u mestu Mihalovce možete videti OVDE, a sa skupa u Košicama OVDE.

Zbog svega ovoga Pravda je tokom jučerašnjeg dana dobila niz poruka zahvalnosti učesnika “Marša za mir”. Oni su zahvalni Srbima jer se interesuju za dešavanja u Slovačkoj i podržavaju njihove napored.

“Hvala vama što širite istinu naša braćo”, “ hvala što ste uz nas jer slovački medije o ovome uopšte ne pišu”, “Zahvaljujemo se iz dubine duše i pozdravljamo svu našu braću i sestre u Srbiji”, “Srbijo izvini nama za Lajčaka i DŽurindu”, “Braćo Srbi nemojte ići u EU, imate svoju državu, svoj novac, svoju poljoprivrednu, to je ono što je bitno, sami možete odlučiti svoju sudbin, nama su to sve uzeli”, “NATO bombe su u Srbiji su ubijale i Slovake”.

Redakcija portala Pravda se zahvaljuje svim Slovacima koji su nas pisali ili poslali poruke i priloge na naš redakcijski e-mail: redakcija@pravda.rs”  “Slovenky a Slováci ,  vaš boj je i naš boj.  Sestry a bratia Srbský národ je s vami!" 

Danas se održavaju skupovi u Popradu i Rožnjavi o čemu o kojima ćete sutra moći da čitate na Pravdi.

RUSI KREĆU U VELIKU OFANZIVU U ROKU OD 10 DANA! Preoravanje Ukrajine u najavi

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA