Najnovije

''Uništenje ukrajinske vojske sve je bliže''

Ukrajina (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra “Majak”

Dugo najavljivana na svim meridijanima kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga doneće upravo to – medijsku buku. Svi mediji već mesecima govore o strašnoj kontraofanzivi ukrajinskih oružanih snaga koje bi po zamisli medijskih stratega trebalo da izbiju na Krim i vrate ga pod kontrolu Ukrajine. Sve izjave političkog i vojnog vrha Ukrajine idu u tom pravcu a uz svu tu medijsku buku i međusobno hrabrenje koje dobija epske razmere slabo se šta drugo događa. Sreća da Ukrajina nema gusle kao nacionalni instrument jer bi već u desetercu i uz gusle počeli da opevaju predstojeću „pobedu“ nad Rusima.

Nije uopšte sporno koliko zvuči suludo govoriti o kontraofanzivi koja samo što nije i koja će vratiti Krim pod vlast Ukrajine. Suludo je što na zapadu stvarno neko veruje u te bajke i što se ogromna novčana sredstva izdvajaju širom kolektivnog zapada za ove u suštini marketinške kampanje bez realne realizacije u budućem vremenu. Gde završava taj novac verovatno će biti objavljeno u godinama koje su pored nama ali stvarno je nerealno da se tolika sredstva izdvajaju za rat u Ukrajini a njoj samoj donose samo uništenje i ni mrvu napretka. Najbolji pokazatelj za ono što se dešava u Ukrajini je i prodaja za po par miliona dolara morskih luka koje su još pod njihovom kontrolom u nadi da će na taj način nešto prihodovati a ono što je sigurno da kada dođu ruske snage u to područje sve će to u stvari biti bačene pare.

I dok se u Evropi raduju preživljavanju zimskog perioda koji je bio dosta blag mnogi iz sektora energetike sa strepnjom očekuju novu sezonu jer su se za tekuću koja je na izmaku bili spremili sa punim skladištima nafte i gasa koji su do poslednjeg dana kupovali od Rusije. A u novu sezonu ulaze sa drugim dobavljačima a to će se vrlo brzo pokazati da li su uradili dobru stvar i koliko će ih taj pristup koštati u svim sektorima. Sankcije Rusiji su postigle takav rezultat da je skoro identična inflacija u celoj Evropi kao i u Rusiji s tim što Rusija konsoliduje svoju državu a evropske zemlje prave sebi dugoročne probleme i neizvesnosti posebno u sektoru energetike i poljoprivrede ali i u ostalim granama privrede.

Vojska koja se obučava u nekoliko evropskih NATO zemalja i naoružava sredstvima koje su im namenili u predhodnim medijskim kampanjama će možda stvarno i krenuti u neku zamišljenu kontraofanzivu ali dočekaće je kompletno uništenje od strane ruske vojske koja je dobro pripremila odbranu na svim frontovima i koja će u suštini na taj način uništiti ono što su NATO stratezi zamislili da bude pobednička vojska. Posle tog poraza koji svakako čeka ukrajinsku vojsku ako se uopšte i odluči na kraju za taj samoubilački korak možemo očekivati prelazak ruske vojske iz defanzivnih operacija u ofanzivne a onda je i pad Odese i Harkova mnogo bliži i jednostavnije a uz to povratak Hersona pa i oslobađanja Zaporožja deluje sasvim realno i očekivano. Biće zanimljivo da rezultat ove kako je NATO sledbenici najavljuju epske ukrajinske kontraofanzive bude u stvari pad Kijeva kojeg se pribojavaju svakako. Put će se svakako otvoriti da se u narednih godinu, godinu ipo privedu kraju vojne operacije i Ukrajina definitivno dovede do demilitarizacije a proces denacifikacije će ipak trajati malo duže.

Izvor: Majak

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA