Najnovije

''SAD bi podstakle rat na Kosovu kako bi pokorile Srbiju''

Analitičar Nedžmedin Spahiu je naveo da ne treba zanemariti mogućnost rata na Kosovu koji bi podstakle Sjedinjene Američke Države da pokore Srbiju.

Gračanica (Foto: Jutjub)

On je u emisiji “Interaktiv” na KTV izjavio da bi Kosovo moglo biti blizu rata ako Srbija nastavi da krši sporazume dogovorene u dijalogu.

„Ostaje da se vidi reakcija Međunarodne zajednice, ali verujem da smo, ako Srbija nastavi da krši sporazume sve bliže ratu. Postoje tri mogućnosti. Prvi da se sačuva mir, drugi da zadržimo status kvo i ostanemo tamo gde smo bili 15 godina, uz neke male korake, ili rat", rekao je on.

Prema njegovim rečima, rat na Kosovu bi podstakle SAD, kako bi zarobile Srbiju.

“SAD su investirale za svoje interese i prvo angažuju diplomatiju u svakom procesu gde imaju svoje interese. U ovom slučaju angažovale su Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara. Ako američki izaslanici uspešno sprovedu plan, nastavljaju se drugi pritisci na Srbiju i ona ulazi u orbitu Zapada, dalje od ruske. Ako Eskobar ne uspe u tome, dokazaće se drugačije. Da bi se rat vodio, ne može se početi s neba, ali počinju incidenti na Kosovu. Doveli su Srbiju u zamku. SAD bi želele da ratom pokore Srbiju”, dodao je on.

Spahiu kaže da je u evropskom planu nejasno definisano koliki će biti stepen autonomije Srba na Kosovu izražen terminom "samoupravljanje".

Dodaje da se mnogo energije gubi oko toga da li ovaj plan predstavlja de jure priznanje Kosova od strane Srbije, dok bi fokus, prema njegovim rečima, trebalo da bude na nadležnostima ZSO.

“To nije mnogo važno jer trošimo mnogo energije na to da li je to de jure priznanje nezavisnosti ili ne, dok razgovor treba da bude fokusiran na nadležnosti 'Zajednice'. Francusko-nemačko prisustvo ima jedinu neizvesnost oko toga kakav će biti stepen autonomije Srba na Kosovu izražen kroz samoupravnu formulu ili preliminarne sporazume za Zajednicu jer je ovaj sporazum iz 2015. godine problematičan i mora se preformulisati da stvari postanu jasne”, rekao je on.

Spahiu je naglasio da izaslanici mogu predložiti verziju "uzmi ili ostavi" za Zajednicu srpskih opština.

“Epilog će biti da će posrednici napraviti tekst sa ovlašćenjima ZSO u formatu uzmi ili ostavi, ali će tada biti kasno da se odbije. Sada se to mora pripremiti da kada dođe do predloga bude povoljnije za Kosovo”, rekao je on.

On je optužio premijera Aljbina Kurtija da ne razume koncept nacije.

“Da je razumeo, ne bi bio kontradiktoran u svojim izjavama. On pravi međunarodni sporazum sa Vladom Albanije, što znači da je međunarodni sporazum sporazum među narodima, a nakon toga kaže da je to jedna nacija”, rekao je on.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA