Najnovije

PATRIJARH PORFIRIJE: Ako se ponovo pokrene spirala zla, svi smo gubitnici

Na Trgu Svetog Đorđa u Somboru u toku je državna ceremonija obeležavanja 24. godišnjice početka NATO bombardovanja, a patrijarh srpski Porfirije održao je pomen svim žrtvama.

Patrijarh Porfirije (Foto: Jutjub)

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodika, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, predstavnici pokrajinske vlade, porodice i potomci stradalih...

Patrijarh SPC Porfirije rekao je da je NATO agresija bila "najnesrazmerniji sukob otkad je sveta i veka".

"U istim ovim ranim večernjim satima pala je prva bomba. Svi znamo kada su počela prva razaranja naše voljene otadzbine, naše prirode, naše imovine i naših života. Ubijen je prvi Srbin po imenu Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijenih i ranjenih u ovoj agresiji. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu, ali i čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje, svest o tome da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i za svaki narod da organizuje svoj život onako kkao mu najviše odgovara", naveo je patrijarh.

On je dodao da sada u Evropi traje vojni sukob koji preti da u svoj vrtlog uvuče čitav svet.

"Molimo se da se tamo gde se vodi rat, prestane oružje koje seje smrt i proliva nedužnu krv", poručio je patrijarh.

On je ukazao da bi neki danas, kako je rekao „i preko reda“, da srpski narod gurnu u sukobe, međusobne, ali i sa drugima.

"Drugi pak, ne shvataju da je hrišćanski Bog – Bog ljubavi i mria, a da crkva živi i svedoči mir, oni zahtevaju od crkve da svojim stavovima i izjavama da pokriće onima koji bi da nas gurnu u međusobne nesporazume, ratovi i sukobe", rekao je patrijarh SPC.

Poručio je da se svi molimo i borimo da se naša stradanja ne ponove ni nama, niti bilo kome drugom.

"Istrajmo uporno na putu svih razgovora i pregovora, i dijaloga koji ima za cilj makar elementarno međusobno razumevanje među ljudima, ali ne prihvatajmo ultimatume i ucene po bilo koju cenu. Ultimatume i ucene koji podrazumevaju poklanjanje sebe i svoga i odricanje od sebe i svoga. Istovremeno, dajmo sve od sebe da ostanemo posldnji za stolom za kojim se traži rešenje, koje će očuvati mir, i nama i svima oko nas zajedno sa nama", poručio je patrijarh srpski.

Upozorio je da ćemo bez sumnje, ako se ovde pokrene opet spirala zla, svi biti potuni gubitnici.

"Molimo se za sve nevino postradale, za naše sunarodnike, braću i sestre. Bog neka im dušu prosti i da im večni spokoj i svima koji su postradali na pravdi božijoj u vreme NATO agresije na srpski narod", rekao je patrijarh Porfirije.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA