Najnovije

NOVA POLITIČKA SNAGA REPUBLIKE SRPSKE POD ZASTAVOM SRBIJE: Osniva se Narodni front (VIDEO)

Najava nove stranke uzburkala političku scenu Srpske, njom se bave i vlast i opozicija.

Republika Srpska (Foto: Jutjub)

Novu partiju – Narodni front – Jelena Trivić najavila je pod zastavom Srbije, bez drugih obeležja. Takva dekoracija rasplamsala je priče o kojima se šuškalo i pre toga – prirodi odnosa nove opozicione snage iz Srpske s Beogradom.

Jelena Trivić je u video-poruci potvrdila osnivanje Narodnog fronta i poručila: „Jaka Republika Srpska treba i našoj matici Srbiji. Srpska je naša otadžbina i imamo veliku odgovornost prema onima koji su nam je ostavili, dali živote za nju, ali isto tako i prema budućnosti naše dece. Nisu nam slomili nepokolebljivi srpski duh i to je ono što me drži”. Shvatila je da „u postojećem političkom okviru nema podršku za viziju RS kakvu želi da ponudi”.

Simbolika koju Trivićeva svesno naglašava, uz pozadinske tonove koji su pratili najavu nove stranke – koji je opisuju kao miljenicu Beograda – za deo analitičara nije slučajna i neutemeljena. Međutim, mišljenja o tome su prilično podeljena. Neki veruju kako je priča o Vučićevoj podršci njoj – prilično naivna. Ali to pitanje, koje je većina analitičara sklona da pripiše pre veštom marketingu nego pristupu kakav se, kad je reč o odnosu prema Srbima u regionu, baštini u Beogradu, nije jedino koje je otvorila jedna od najautentičnijih ličnosti opozicije, koja se ovim korakom oprostila od matične partije PDP, pretesne za dve harizme poput njene i temperamenta Draška Stanivukovića.

Ozbiljnije analitičare zanima može li Trivićeva postati liderka koja će srušiti stereotip o dosadašnjim vođama opozicionara tako što će uspeti da artikuliše ono što je biračima presudno, a što opoziciji ne polazi za rukom već dvadesetak godina – da u prvi plan istakne važnost nacionalne politike – autonomije Republike Srpske i prisnih veza sa Srbijom. Uz to i da ponudi dovoljno uverljivu platformu koja neće asocirati na „Srpstvo dozirano spolja”, a da u isto vreme pokaže put u pravednije i ekonomski prosperitetnije društvo, ali tako da ne upadne u zamku kako nas blagostanje čeka samo uz servilnost prema tobož „zajedništvu” i još ponekoj reformi koja bi Srpsku lišila prerogativa kako bi „profunkcionisala BiH” kao preduslov za boljitak. Taj deo bi do posebnog izražaja mogao da dođe pri analizi njenog odnosa prema zapadnim predstavnicima i spretnosti da pred njima odoli takvim zahtevima, s pozicije koja će građanima otkloniti svaku sumnju u kolebljivost pri odbacivanju spoljnih pritisaka, ali na način kojim, rivalima nasuprot, neće otvarati konflikte sa Zapadom.

Osnivanje fronta Trivićeve nekima je povod za brigu zbog novih podela u već rascepkanoj opoziciji. Pretpostavlja se da sledi borba za novog lidera tog bloka, iako sam naziv partije – Narodni front – pre asocira na ambiciju ove ekonomistkinje iz Banjaluke da kapital od oko 270.000 glasača (više od zbira opozicionih glasova) namerava da uloži u zbijanje bloka koji je suprotstavljen Dodikovom. Oponenti se već bave prognozama kako ona „nema kapacitet” za taj posao, ali i deo analitičara ima pesimistične poglede, koje argumentuju pretpostavkama da Narodni front može da računa uglavnom na glasove dve najveće partije opozicije – PDP-a i SDS-a.

NJeni politički rivali u optužbama idu dva koraka dalje.

„Za veliku partiju potrebni su i veliki novci, a kako njena partija neće biti parlamentarna jasno je da neko taj novac mora da obezbedi. A ljudi koji daju svoj novac traže i da imaju svoj interes. Nikada nisam prihvatao rijaliti politiku i politiku kritike radi kritike, a još manje politiku kojom se upravlja iz međunarodne zajednice”, komentariše Igor Žunić, šef kluba poslanika Dodikovog SNSD-a u Skupštini RS.

Odmereniji posmatrači kažu da najpre treba sačekati platformu Jelene Trivić i način na koji će definisati politiku, jer u opozicionoj sferi postoji ogroman prostor da se iznedri ozbiljna ideologija, koji je do sada iz nekog razloga ostao upražnjen i neiskorišćen.

Zbog iskustva sa Stanivukovićem, kome neki zbog zaokreta u nacionalnom stavu prebacuju da se kao gradonačelnik navodno isuviše zbližio s vlastima, lider PDP-a Branislav Borenović uverava da je Trivićeva nepokolebljivi opozicionar.

„Svakom novom političkom subjektu, pokretu ili pojedincu, koji će doprineti da uklonimo aktuelni režim i da Republiku Srpsku učinimo dostojanstvenom, srećnom i zaposlenom, želim mnogo sreće”, rekao je Borenović.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA