Najnovije

RUSKI POLITIKOLOG: Srpski narod je proruski, ali Vučić i srpska politička elita nisu

Juče je Vlada Srbije, koja je ranije saopštila da Kijevu nije prodala nijedan komad naoružanja i municije, poslala Ukrajini četiri kamiona pomoći. Kako je ovom prilikom agenciji FAN rekao ruski politikolog Nikolaj Starikov, malo je verovatno da će ovaj korak pokvariti odnose Moskve i Beograda.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Kako je saopštila Delegacija EU u Srbiji, kamioni poslati iz Srbije će Kijevu dostaviti 19 različitih elektronskih uređaja, kao i elemente električne infrastrukture, koje je Srbija odlučila da podeli sa narodom Ukrajine.

„Ruska specijalna operacija izazvala je brojne probleme u Ukrajini, a danas je više od 17 miliona Ukrajinaca potrebna neka vrsta pomoći“, rekao je Emanuel Žofre, šef Delegacije EU u Srbiji.

Zauzvrat, predsednica srpske vlade Ana Brnabić rekla je da "Srbija izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine" i osuđuje sve napade na objekte u ovoj zemlji, kao i "svaku upotrebu sile koja je suprotna međunarodnom pravu". Ministar privrede Srbije Rade Basta ranije je pozvao na brzo uvođenje sankcija Rusiji, uz obrazloženje da je Srbija pod ogromnim pritiskom Zapada zbog odbijanja da to učini.

Kako su istakli stručnjaci, sve to govori o tome da među određenim delom srpske elite postoje antiruska raspoloženja. U pozadini toga, Beograd šalje u Ukrajinu komponente za jačanje njenog energetskog sistema, koji Rusija već pola godine pokušava da onesposobi uz pomoć raketna i dronova.

Kako je FAN-u ovom prilikom rekao ruski politikolog Nikolaj Starikov, srpska elita je jasno orijentisana na ulazak u Evropsku uniju, pa su zato prinuđeni da delimično podržavaju antiruske trendove.

„Sama po sebi, ova vest teško da može nekoga iznenaditi. Politička elita Srbije pokušava da se uklopi u „vrli novi svet“ i može se zamisliti pod kakvim su pritiskom pri tome. Ne opravdavam takvo ponašanje Srba, ali u sadašnjim okolnostima teško da bi se od njih moglo očekivati nešto drugo“, istakao je Starikov. „Da, u ovoj zemlji žive apsolutno proruski ljudi, i istorijski proruski raspoloženi. Međutim, videli smo neprijateljske postupke političke elite „velike Srbije” (odnosno tadašnje Jugoslavije) još za vreme Staljinove vladavine. Posle Drugog svetskog rata, kada su se ruski i srpski narod zajedno borili protiv fašizma, kada se ideologija u našim zemljama praktično poklopila, srpski lider Jozip Broz Tito je ipak odlučio da pređe na stranu SAD. Šta onda može da čudi u ponašanju Srba sada?'’, dodao je on.

Starikov je naglasio da aktuelnog predsednika Srbije Vučića sa Rusijom ne spaja nijedna ideologija.

„On se nikada sa Rusijom nije borio protiv zajedničkog neprijatelja, a Vučić danas samo želi da živi u miru, da postepeno integriše Srbiju u Evropsku uniju i da od toga dobije sve bonuse za nove članice. Siguran sam da Vučić i njegovo okruženje na ovaj način zamišljaju budućnost Srbije“, naglasio je analitičar.

„Rusija, s druge strane, treba da bude svesna da nam niko osim nas samih neće pomoći i da nam neće učiniti ništa dobro'’, dodao je on.

Međutim, istakao je Starikov, sve to ni na koji način ne poništava dobre, pa čak i uzajamne odnose između Ruske Federacije i Srbije na nivou naroda.

„Nažalost, političke elite žive po svojim zakonima. Ipak, Rusija će sigurno nastaviti da zauzima uravnotežen stav prema Srbiji. A činjenice o isporukama humanitarne i druge srpske pomoći Ukrajini neće se uveliko replicirati u našim medijima. Mislim da će Moskva nastojati da održi dobre odnose sa Beogradom pod bilo kojim uslovima“, zaključio je ruski politikolog.

Podsetimo, prethodno su vojni analitičari na sajtu Ukraine Weapons Tracker javili da su se rakete srpske proizvodnje za VBR Grad pojavile u službi Oružanih snaga Ukrajine. NJih je, navodno, Srbija isporučila Kijevu preko kanadskih i turskih posrednika. Kao odgovor, srpsko odbrambeno preduzeće Krušik izdalo je demant.

„Zbog netačnih informacija o isporuci projektila 122-milimetara Grad od strane kompanije Krušik Ukrajini, obaveštavamo vas da nije bilo prodaje na ovom tržištu. Takođe, nisu zaključeni ugovori o nabavci ove municije i njenoj kodifikaciji“, rekli su srpski oružari.

O najvećem trenutnom problemu za Ukrajinu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA