Najnovije

RUŠENJE MITA O OVK: Početak suđenja Hašimu Tačiju i ostalim komandantima

U Specijalnom sudu u Hagu sutra će početi suđenje liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju – proces koji će, prema ocenama analitičara, biti značajan i za međunarodnu pravdu i za ceo region.

OVK (Ilustracija: Pravda)

Četiri lidera OVK našli su se pred Specijalnim sudom pod optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom 1998. I 1999. godine. Dok porodice onih, za čija se ubistva i nestanke terete Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi, očekuju zadovoljenje pravde, kao i veliki deo svetske javnosti, na Kosovu se ovoj “haškoj četvorki” odaje priznanje za “oslobođenje Kosova”, a njihova imena slave se kao herojska.

Mit o OVK među Albancima na Kosovu toliko je jak, da je u Prištini, za danas, dan uoči početka sudskog procesa, zakazan „Marš za pravdu“, u znak solidarnosti sa liderima OVK u Hagu.

Ostaje pitanje da li bi suđenje moglo da poljulja taj mit, uz osuđujuće presude, koje se, prema mišljenju analitičara, mogu očekivati na kraju procesa, koji će po svemu sudeći biti dug.

Pravnik Milan Antonijević kaže za Kosovo onlajn da je početak suđenja važan korak, da se na tome radi već godinama i da je tužilaštvo, očigledno, sa svoje strane na temeljan način “zidalo” optužnicu.

“Nemam razloga da sumnjam da će Hag voditi postupak koji će otvoriti mnoga pitanja. Mislim da je sve ono što se dešavalo pred Haškim tribunalnom ranije, zaista bacilo senku na međunarodnu pravdi, a ovaj postupak, koji sada počinje pred Specijalnim sudom u Hagu, moći će da dovede do toga da se otvoreno govori o zločinima koje je OVK počinila, da pronađu dovoljno jaki dokazi da na kraju imamo osudu”, uveren je Antonijević.

Antonijević ističe da u suđenjima za ratne zločine ne bi trebalo da ima nacionalnog predznaka, već samo lične i pojedinačne krivice svakog od od onih koji se nalaze pred sudom.

“Zločina je bilo, imamo žrtve, srpske žrtve o kojima se nije mnogo govorilo, kao i albanske žrtve, onih koji nisu želeli da sarađuju sa OVK. Sve je to razlog zbog čega je ovaj postupak veoma značajan za međunarodnu pravdu, ali i za ceo region”, rekao je Antonijević.

Suđenje, dodaje, mora biti temeljno, samim tim, mora da potraje dugi niz godina, s obzirom da posle prvog stepena, sledi i žalbeni postupak. Ali, ističe da je mnogo značajnije da predmet bude temeljan i kvalitetno urađen, nego sama brzina postupka.

“Mi ovde čekamo ovde na pravdu više od 20 godina, tako da je brzina ovde najmanje važna”, rekao je Antonijević.

Na pitanje kakve će biti reakcije posle presude, Antonijević napominje da je istina o svemu što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije, a naročito između Kosova i Srbije, itekako značajna za uspostavljanje ponovnog poverenja i kvalitetnijih odnosa na koje se čeka toliko decenija.

“Narod, i u Srbiji i na Kosovu, zaslužuje punu istinu, kao i odnos poštovanja prema žrtvama, koje se neće nipodaštavati. Da se ne licitira brojevima, već da se zaista veruje organizacijama koje su napravile detaljne spiskove žrtava, pojedinačnih subdina, jer je to posledica sukoba tokom ’90-ih. Svaka žrtva zaslužuje pravo i pravdu”, rekao je Antonijević.

U tom smislu, dodaje da treba pozdraviti i deo Ohridskog sporazuma koji se odnosi na pronalaženje i utvrđivanje sudbina žrtava, stradalih na Kosovu. To je, kaže, veoma značajno za Srbiju, jer je poznato koliko je nestalih osoba, i koliko je to značajno za sve porodice koje još uvek tragaju za svojim najbližima.

Na pitanje da li će biti dovoljno dokaza da se lideri OVK optuže i za zločine u “Žutoj kući”, Antonijević kaže da je prerano o tome govoriti, ali da ima indicija kojima bi sud mogao da se pozabavi.

“To ćemo sve pažljivo pratiti. Čitali smo izveštaj Dika Martija, zaista tu ima dovoljno indicija da se ovaj tribunal time ozbiljno pozabavi. To je jedno od značajnih pitanja i za Srbiju i za Kosovo i za odnose između Beograda i Prištine”, rekao je Antonijević.

Predsedniik Matice Albanaca Demo Beriša uveren je da Tužilaštvo ne bi ušlo u ovaj postupak da nije imalo dovoljno meterijalnih dokaza koji su dugo godina prikupljani.

“Svojevremeno sam komentarisao da će se Tači, Veslji, Krasnići i Seljimi kao prvi r

Dodaje da će kazna zavisiti od “žive reči”, odnosno od izjava svedoka.

“Uspelo se u tome da se sačuvaju svedoci i ti ljudi koji su preživeli će imati ključnu ulogu kod presude. Verujme da će na kraju biti izrečena osuđujuća presuda i da će biti jedna od ozbiljnijih. Samim tim će se ući u ono što su pokašali da izbegnu, a to je odgovornost za Žutu kuću”, rekao je Beriša.

Očekuje da suđenje potraje najmanje između tri i pet godina do prve presude, uz dodatno vreme da ona postane i pravosnažna, ukupno možda i sedam godina.

“Presuda će imati uticaja, jer se sada pokazalo da je sve što se događalo, imalo dva cilja na Kosovu - jedan je ono što se predstavlja kao oslobađanje od Srba, a drugo je sve što ima veze sa njihovim ličnim bogaćenjem i dobrobiti koju su sebi stvorili dok su bili na vlasti”, rekao je Beriša.

Na pitanje kake će presuda biti dočekana u javnosti na Kosovu, kaže da će sigurno doći do turbulencija, uz različite komentare.

“Bez obzira na kaznu koju će dobiti, pravda neće biti u potpunosti zadovoljena, jer imam na umu još 1.617 osoba za kojima se traga. Ima i 10 identifikovanih lokacija za koje se smatra da su još uvek neistražene, a smatra se da su tu i srpski i albanski leševi. Tu će doći do podele, ali će većina biti na strani pravde, dok će jedan deo smatrati da su oni nepravedno tamo, kao što je i sada situacija”, napomenuo je Beriša.

Nasuprot tome, profesor Ustvanog prava na Kosovu Afrim Hoti smatra da je suđenje Tačiju i ostalim bivšim komandanntima OVK proba da se izjednače dve strane za vreme rata na Kosovu.

“Koliko ja znam, sve je organizovano posle izveštaja Dika Martija u Savetu Evrope, bez obzira na to što za to nema nikakve evidencije. To je bio izveštaj sponzorisan od ruske strane, a taj izvšetaj već su formirale i Specijalne komore”, rekao je Hoti za Kosovo onlajn.

Ističe da bilo kakvu presudu da donese Specijalni sud, to neće imati nikakav uticaj na bivše pripadnike OVK.

“To je bila vojna organizacija koja je zajedno sa zapadnim zemljama - EU i US, borila protiv Miloševićevog režima za ljudska prava i demokratizaciju", kaže Hoti.

“OVK četvorka” tereti se za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999 godine.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Suđenje im počinje u ponedeljak u 9 sati uvodnim rečima, a izvođenje dokaza počinje nedelju dana kasnije. Uvodna reč Specijalnog tužilaštva trajaće do pet sati.

Odbrana bivšeg predsednika Hašima Tačija imaće tri sata za uvodno izlaganje, Kadrija Veseljija 45 minuta, Redžepa Seljimija sat vremena a Jakupa Krasnićija sat i po.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila 2022. godine podnela izmenjenu optužnicu u kojoj se navodi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Jakup Krasnići i Hašim Tači izjasnili su se 9. novembra 2020. godine da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret, a Veselji je isto izjavio u svom pojavljivanju 10. novembra, kao i Redžep Seljimi 11. novembra.

Izvor: Kosovo onlajn

ed starešina, rukovodilaca OVK, dobiti izutzetno velike kazne, jer postoji dovoljno materijalnih dokaza. Mogli smo to da vidimo i kod manje odgovornih, poput Mustafe, pa i sada kada je počelo suđenjue Šalji. Vidi se da je podloga tužilaštva izuzetno kvalitetna. Verujem da će i presuda izrečena Mustafi pre nekoliko meseci poslužiti. Verujem da oni imaju dovoljno materijalnih dokaza, za ono što se događalo pred sam početak rata, krajem 1998/1999. i ono što im se stavlja na teret 2000. jer je i tu najveća njihova odgovornost, i prema Albancima koji su bili tada funkcionisali u sistemu Srbije”, rekao je Beriša za Kosovo onlajn.

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA