Najnovije

Predstavljamo "Narednika Kirka" u izdanju Čarobne knjige

"Kirk 5"u izdanju Čarobne knjige.

Foto: Čarobna knjiga

Čarobna knjiga nam u biblioteci "Olovka, tuš u pero" u broju 465 i ediciji "Stari kontinent" broj 109, donosi novi, peti nastavak kultnog Narednika Kirka, stripa čiji su autori legende devete umetnosti Hugo Prat i Hektor German Esterheld.

Prilikom osvrta na ovo kvalitetno, tvrdokoričeno izdanje ovog puta počinjemo sa autorima. 
Imena koja potpisuju ovu knjigu ulaze u "Hall of Fame" devete umetnosti, jer sve čega su se dotakli ostaje "zlato" i ulazi u legendu.

Hugo Prat je jedan od najvećih autora u svetu stripa. 
On prevazilazi evropske okvire i to ne samo temama koje obrađuje, već kvalitetom koji njegov rad nosi. 
Možda zvuči kao floskula, ali se radi o kompletnom autoru (scenaristi i crtaču) koji od stripa pravi umetnost i koji je povukao neprelaznu liniju sa zaboravljivim, zabavnim crtanim sadržajima mnogo pre Mura, Milera ili Gejmena... 
Svi znaju za Korta, ali je bio briljantan i u "Pustinjskim škorpijama", "Vilingu", "Koinski priča..." i svakako "Naredniku Kirku".


Podsećamo čitaoce da serijale koji su napred pomenuti mogu nabaviti u luksuznim izdanjima Čarobne knjige, kao i nezaobilaznu saradnju Prat - Manara u delu Gaučo.

Po autoru ovog teksta, uz rame Pratu može da stoji i stvaralaštvo Hektora Germana Esterhelda, "ocem argentinskog stripa". 


Ovaj pisac je najznačajniji po remek delu Eternaut i Mort Sinder koji predstavljaju osnovnu literaturu ljubitelja strip umetnosti, a moramo da pomenemo saradnju sa fenomenalnim zemljacima Albertom i Enrikeo Brećom.
Da se ne zaboravi i da je pretrpeo stradanje zbog svojih političkih stavova.

U ovom petom, zaključnom delu u kom je svoj rad ostvario Prat, nastavljaju se uzbudljive avanture pravdoljubivog Kirka i njegove male družine (među kojima je naravno i Korto, ali ne Malteze) kroz čak 11 priča. 

Narednik Kirk je, kao što to obično biva u vestern žanru, preživeo rat Severa i Juga i ostaje da živi na Divljem Zapadu. Napušta vojsku zbog genocida nad starosedeocima američkog kontinenta i posvećuje se uzgoju konja sa nekoliko prijatelja interesantnog karaktera i još interesantnije prošlosti. 
Naravno, nemoguće je da Kirk ostane na ranču u dokolici, toliko je događaja i nepravdi u okolini koji mu nikako ne daju mira.

Ovaj vestern je objavljivan pre više od pola veka i ostaje osnova i uzor za rad stripadžija u decenijama koje dolaze.

Priče su uzbudljive, upoznaju nas sa domorocima, naseljenicima, raznim pokvarenjacima, sa, naravno, srećnim krajem i poukom koji jedan strip i treba da nosi.

Uživajmo u ovoj knjizi na 250 strana u radu pravih umetnika.

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA