Najnovije

Ukrajina diktira cenu srpske maline

Strani kupci se oslanjaju na cenu ukrajinskog griza (zamrznuta malina samlevena na pojedinačne delove) i očekuju da njegova cena bude 1,5 do 1,8 evra po kilogramu. I za sada nisu spremni da plate srpsku malinu više od ukrajinske.

Maline (Foto: Pixabay)

Naredna sezona biće jedna od najtežih za proizvođače malina, ali i za sve ostale u lancu otkupa i distribucije ovog voća, saznaje "Politika", čiji dobro upućeni izvori tvrde da je jedna od najizvesnijih stvari to da će cene "srpskog crvenog zlata" zavisiti od situacije na ukrajinskom tržištu.

Iako se ranijih godina u ovo vreme već znala približna otkupna cena, zbog nagomilanih dugova u ovom sektoru ona je sada na nivou spekulacija, od toga da cena malina neće preći 150 dinara po kilogramu, pa sve do predviđanja osiguravajućih kuća da će biti od 270 do 300 dinara. Prema onome što ovaj list nezvanično saznaje od otkupljivača, "istina bi, za sada mogla da bude negde u sredini".

Situacija na tržištu je toliko složena da se niko ne usuđuje da prognozira šta će se dalje dešavati. Sagovornik "Politike" dobro upućen u dešavanja u ovom sektoru kaže da je jedino sigurno to da u Srbiji nema hladnjače bez manjih ili većih zaliha ovog voća. U novu berbu bi se, prema njegovom mišljenju, moglo ući sa najmanje 25.000 tona maline iz prethodne sezone.

A kad je reč o ceni, ona će najpre zavisiti od toga koliko su inostrani kupci spremni da plate.

"Dva dana sam bio sa stranim kupcima, i čuo šta govore, ali i to treba uzeti sa rezervom. Oni se oslanjaju na cenu ukrajinskog griza (zamrznuta malina samlevena na pojedinačne delove) i očekuju da njegova cena bude od 1,5 do 1,8 evra po kilogramu. I za sada nisu spremni da plate srpsku malinu više od ukrajinske. Ali, ima i kupaca koji insistiraju na našem vilametu", objašnjava sagovornik "Politike".

Dobro će biti, naglašava, ako hladnjačari uspeju da plate malinu 250 dinara, uz veliki rizik po kojoj ceni će je dalje prodati. Smatra ipak da je u ovom trenutku teško predvideti tačnu cenu.

To uvek zavisi i od klimatskih uslova u sezoni, i od kvaliteta voća. Ako on bude loš, otkupna cena mogla bi da bude ispod 200 dinara.

Proizvodnja je, prema "Politikinom" izvoru razuđena i ne možemo znati koliko je rodilo, dok carina ne da informacije koliko je maline izvezeno. Prostor za skladištenje nije problem, već je problem ko će da plati tu razliku jer će ova malina koja je ostala na zalihama očigledno biti prodata po nižoj ceni.

"Svakako ne bih ulazio u katastrofalne prognoze o budućnosti malinarstva. Ovo je trenutno stanje. Situacija je takva da Ukrajina proizvodi 30.000 do 40.000 tona ovog voća i malina u otkupu će im biti jedan evro. Oni su u ratu i samo gledaju kako da prodaju", tvrdi izvor ovog lista.

Stručnjaci su i ranije govorili da su pripremni radovi u malinjacima bili niskog intenziteta u odnosu na ranije godine i da će se ova dešavanja sigurno odraziti na pad prihoda.

Da se ne nadaju zalihama kao poslednjih nekoliko godina malinare su još u februaru upozorili neki od hladnjačara iz Arilja. Upravo je prošlogodišnja nerealno visoka cena napravila haos na tržištu.

Dobronameran savet hladnjačara bio je da se obradi onoliko koliko može porodično da se obere, jer svi oni koji budu imali veće površine rizikuju da zbog lošije cene u otkupu neće moći da pokriju troškove.

Izvor: RT Balkan/Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA