Najnovije

CEO ZAPAD ŠVERCUJE RUSKU NAFTU! Tri milijarde evra leže nam u Moskvi, niko ih neće! Svi nam se smeju! (VIDEO)

Zapadne zemlje i članice EU švercuju rusku naftu uprkos uvedenim sankcijama. Recimo, preko Italije i luka na Siciliji uvoze se ogromne količine sirove nafte tipa „ural“, koja je veoma tražena jer mora da se meša sa teškim naftama iz arapskog sveta da bu se u rafinerijama dobio kvalitetan dizel i benzin, i preko njih, na mala vrata, uvoze ih američke kompanije, izjavio je dr Zoran Novaković, rudarski inženjer i energetski stručnjak prilikom gostovanja u emisiji Luča, kanala Pravi odgovor.

Zoran Novaković (Foto: Jutjub)

On je kao drugi primer naveo Finsku koja se graniči sa Rusijom, a od Sankt Peterburga udaljena je par stotina kilometara.

- Najveći prihod u Finskoj prošle godine je bio upravo od trgovine jeftinim energentima, odnosno sirovom naftom i derivatima, i preprodajom zemljama članicama Evropske Unije. Dakle, EU to zvanično poštuje, kako ne bi trpeli penale od Amerikanaca, a Amerikanci to za sebe rade, kao uvek, jer žele da održe cenu goriva za svoje građane da bude triput jeftinije nego ceo svet, a što nije realno, jer i tamo je podignuta cena – kazao je.

Takođe je rekao da ima i pretakanja na okenima iz tankera u tanker, a da Kina i Indija trguju ruskom naftom sa celim svetom, kao i da se „desio šokanatan preokret kod Saudijske Arabije“.

- Te tri države mogu da okrenu svet naglavačke – naglasio je Novaković.

Govoreći o transformacija Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo, kazao je da je to jedna „opšta dekadencija, lakrdija i lagarija“.

- EPS je firma napravljena po francuskom modelu, znači neuništiva, i ona vredi barem 30 milijardi evra. Sad kada evro pada i toliko je obesmišljen, izgleda tako smešno da iko sme da predloži sam samcijat, bez ikakve javne rasprave, da vrednost EPS-a bude 3,1 milijarde. Ja sam se smejao grohotom, i svi se smeju u svetu nama i našoj vlasti, zato što samo „Đerdap 1“ toliko vredi, ako ne i više. A gde je sve drugo? – upitao je energetski ekspert.

Novaković je rekao da Milorad Grčić na čelo EPS-a nije dovela resorna ministarka Zorana Mihajlović, već Aleksandar Vučić.

- EPS i Elektrodistribucija kupovali su softvere svake godine od 100 ili 200 miliona evra! Na Zapadu su se krstili, „šta će vam takvi softveri, zašto to kupujete“? Kažu „apdejt“. Bez ijednog tendera, bez išta! Zamislite fakture od sto miliona dolara i uplati ti EPS avansno – ljutit je Novaković.

On je rekao da ne treba da gradimo Nacionalni stadion, jer su nam dva velika stadiona u Beogradu dovoljno, a „u Milanu je jedan jedini stadion San Siro koji dele Inter i Milano“.

- Novcem od gradnje tog stadiona i kupovine prava na Premijer ligu, mogli smo i možemo za tri godine da izgradimo „Đerdap 3“, što je i zelena energija, i da budemo najveći izvoznik električne energije i lider u proizvodnji struje – istakao je Novaković.

On je rekao da se da se Severni tok ne može više popraviti, i obrazložio na mogući problem sa Turskim tokom ako Redžep Tajip Erdogan izgubi izbore, ali i o ulozi Viktora Orbana u preprodaji ruske nafte i gasa, kao i suprotstavljanju Ilona Maska Dubokoj državi. Takođe i o savezu koji su sklopili Vladimir Putin i Si Điping, ali i kako usled neverovatne ruske i kineske ponude, afričke zemlje sada proteruju zapadne kolonijaliste.

Govorio je da cena struje u Srbiji uopšte nije niska, već prilično jaka, o Zorani Mihajlović, koja je "poslednja napustila brod koji tone", o besmislici dolaska Norvežana u EPS „jer je naša elektroprivreda džin u odnosu na njihovu"... Takođe, i o više o tri milijarde srpskih evra koji leže pohranjeni u banci u Moskvu, a niko od naših vlasti ih ne potražuje, „i Rusi nam se čude što uzimamo kredite, a tolike pare nas čekaju“.

Detaljnije o svemu tome, kao i mnoge druge neverovatne podatke saznajte detaljnije u emisiji na kanalu Pravi odgovor.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA