Najnovije

SERBON PRAOTAC SRBA: Veliki pohod Serba Makeridovog - kod Grka Herakle, u Bibliji Asur, sve ovo je pokorio!

Asur koji je se pominje u Starom zavetu, koji je osnovao Asiriju ili Siriju, tj. Suriju ili Surbiju, jeste Serbon po kojem Srbi nose ime. Maloazijski narodi, posebno Grci, uvek bi izmenili srpske nazive koji počinju sa S, jer nisu mogli da izgovore slovo „sima“ ili „S“ kao početno, pa su uvek dodavali „alfa“, odnosno „A“. Dakle, Asur je Sur, ili Surb, srpski veliki osvajač, izjavio je Branko Gašević, istorik i pesnik, pisac istorijskog epa „Serbonijada“, gostujući u emisiji Akademija kanala Pravi odgovor. 

Međutim, on otkriva i pravo ime Asurovo. 

- NJegovo ime je kod nekih starih istoričara, a i kod Gordona Čajlda bilo Srbo ili Serbo, a negde Sardo, a njegov otac se zvao Makerid. Čajld u knjigama „Podunavski narodi“ i „Arijevci sa Helma“ to objašnjava, a na to se poziva i Jovan Deretić u knjizi „Srbi narod i rasa“. Grci su ga kasnije nazvali Heraklo, a Rimljani potom Herkules – kazao je Gašević. 

On je pokazao i sliku Serbona koji davi lava, što se poklapa sa mitom o Herkulu koji davi Nemejskog lava čija je koža bila neprobojna. Gašević je objasnio i grčki mit o tome kako je Herkul navodno otvorio morski prolaz iz Sredozemnog mora u Atlantski okena, razdvojivši stubove, koje su nazvali Herkulovi stubovi, a danas je to Gibraltarski moreuz. Gost Akademije je kazao da je Serbon zapravo sagradio po jedan stub sa obe strane moreuza, a da su Grci izmaštali priču o razdvajanju stubova.

On je ispričao kako je Serbo Makeridov krenuo sa Helmskog poluostrva, šta je sve osvojio i sagradio i kako je širio pismenost, te kasnije obožen kao bog Serbon. 

Gašević je potom govorio i o jednom starom srpskom plemenu koje je prema njegovim rečima, prvo kovalo bakar, pa su po starom imenu za bakar dobili i ime. On je kazao da je iz tog plemena Lavan Nahorov, koji je bio ujak i potom tast biblijskog Jakova. Na taj način je potvrdio reči izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da su Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina. 

Takođe, objasnio je poreklo i plemena Moska, Tribala i Trojanaca, a govorio je i o genetičkim istraživanjima Anatolija Kljosova. Osim toga, on je ukazao na stihove sa samog početka Gorskog vijenca koji ukazuju da je NJegoš poznavao drevnu istoriju srpskog roda. O svemu tome opširnije pogledajte u emisiji Akademija na kanalu Pravi odgovor. 

Mekgregor: Rusija je već uništila 90 odsto svega što je Kijev dobio od Zapada

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA