Najnovije

Vesna Veizović: Dan kada je na ulicama bilo sto hiljada ljudi, ali ne zato što je pao sever Kosovske Mitrovice

Dan 19. 05.2023.  biće dan kog ćemo se uvek sećati jer je tada na ulici bilo sto hiljada ljudi, ali ne zato što je pao sever Kosovske Mitrovice!

Foto: Privatna arhiva

Piše: Vesna Veizović

Srbi se svađaju ko je čiji bot, bacaju epitete, među sobom se  vređaju dojučerašnji istomišljenici, desetine hiljada ljudi šeta ulicama bez jasnog cilja i sa jednostranim zahtevima opozicije, u medijima se odbrojava do najvećeg kontramitinga (kome?), deo Srba sa Kosova i Metohije glumi hodočasnike, a za to vreme pao je severni deo Kosovske Mitrovice. Bitno je da je Bahmut odbranjen!

Mislite da je to mala stvar?

Ni za vreme rata, ni NATO bombardovanja, ni za vreme pogroma, pa ni jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Sever nije pao. Na mostu se spavalo, godinama su na njemu stajale barikade, most je bio neka nevidljiva granica koja je značila slobodu za Srbe u Mitrovici, ma kako to čudno zvučalo za nas koji ne živimo dole.

Ali u miru je bez ispaljenog metka, bez protesta, bez vesti o tome, predato u ruke albanskim separatistima na upravu. Gradonačelnik je položio zakletvu, Tačijeva policija koja do početka godine nije smela ni da zaviri na Sever sada šeta i uspostavlja svoja pravila – okupatorska.

Za to vreme u Beogradu šeta se na desetine hiljada Srba. Šeta bez jasnog zahteva, osim onih jednostranih koje je ispostavila NATO opozicija. A čak i oni ne znaju šta dalje! Oni su izašli na ulice zbog stradale dece i ispisali političke zahteve, pa kontradiktorno sami sebi, dok se ne ispune zahtevi odlaze kući do novog protesta i tako sve dok se narod ne umori ili ih konačno ne rastera, a već dobro podeljen digne ruke od svega i ode kući.

Za to vreme ka Beogradu se kreće kolona nekolicine Srba sa Kosova i Metohije koji poput nekih poludelih hodočasnika dolaze na poklonjenje u Beograd da se poklone Aleksandru Vučiću.

Za sve to vreme u medijima se još više vrše podele među narodom, ne samo između NATO-opozicije i naprednjaka, nego između Srba koji su do juče bili istomišljenici.

Najednom su svi koji ne podržavaju besmisleni protest i narodno razvodnjavanje „Vučićevi botovi“, sendvičari i udbaši. Kao da više ne postoji neka treća strana, odnosno kao da ne sme da postoji, jer i sama neutralnost u ovoj situaciji je odmah izdajnikčka delatnost. Gnev i mržnja prema sadašnjem režimu kao da je pomutila razum narodu, koji danas bez problema šeta ruku pod ruku sa onima koje u stvarnosti zapravo prezire.

Osim podela koje potpaljuju mediji, a koja je uvek imala cilj – zavadi pa vladaj, tu je i svakodnevno odbrojavanje do najvećeg režimskog mitinga. Što samo po sebi već tera protivnike režima, bez obzira što nisu ni za opoziciju, da izađu i da joj se pridruže.

U taj dan D, petak 19.05.2023.  i režimski i prozapadni mediji stidljivo su objavili da je novi gradonačelnik Kosovske Mitrovice položio zakletvu. A kako bi i stigli da izveštavaju , pod uslovom da razlog protesta i ovih podela upravo i nije taj da se nigde ne čuje taj tihi žal sa Kosmeta, kada je svaki medij bio zauzet izveštavanjem sa protesta, svako sa svojom stranom priče – koja u suštini nikoga ne bi trebalo ni da zanima.

Opozicija će još jednom, možda i dva puta prošetati narod, ali neće ga povesti na Kosovo i Metohiju, niti za Kosovo i Metohiju, povešće ga da se potroši i uvidi svu besmislenost jalove politike i gurnuti u još veće beznađe. Naprotiv veći deo te opozicije koja organizuje proteste smatra da je Kosovo i Metohija balast na leđima Srbije koji joj usporava napredak ka uniji iz koje polako svi beže.

A na Severu, su uprkos potpunom bojkotu Srba na istina neustavnim albanskim izborima, vlast preuzeli albanski separatisti.

Nije se ovim povodom oglasila ni ona opozicija što mudro ćuti. Oni su održali miting, ispucali vatrene govore, pokazali da se protive francusko-nemačkom sporazumu i oprali ruke od svega.

Danas je na Kosovo i Metohiju stiglo 28.000, rečima dvadeset osam hiljada NATO vojnika!

Sprovode se vojne vežbe „Defender Europe ’23“ u saradnji sa tzv. vojskom Kosova, navodno je to jedan u nizu koraka koji približava „Kosovo“ ulasku u NATO.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Kurti, Vjosa Osmani i američki ambasador na Kosovu* DŽefri Honovijer.

Honovijer je bio zadivljen napretkom i brojnim stanje vojske Kosova* ali i rečima Armend Mehaja tzv ministra odbrane koji je potvrdio da je na Kosovo i Metohiju stiglo brojno naoružanje ali nije propustio priliku i da pomene da je Kosovo* oslobođeno i da će ga takvog braniti po svaku cenu:

„Sve je ovo urađeno da naša zemlja bude ponosna. Mi ćemo braniti oslobođenu otadžbinu i slobodu koju je izvojevali Oslobodilačka vojska Kosova, kad god bude potrebno.“

Nesumnjivo da američki ambasador u Srbiji nad čitavom ovom situacijom trlja ruke. Odlazeći je i po trenutnoj političkoj situaciji, njegov tri decenije dug posao na Balkanu je završen.

A mi ćemo da se svađamo međusobno sve dok Bog nekom ne ispuni najtužniju srpsku molitvu: Daj Bože da se Srbi slože!

Kombinovani napad na Dnjepropetrovsk pogledajte OVDE.

Iuvor: Vaseljenska.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA