Najnovije

Ukrajina se sprema da prizna nezavisnost lažne republike Kosovo

Poslednjih dana pažnja celog sveta ponovo je vezana za situaciju na Kosovu i Metohiji. Lideri albanskih separatista uz podršku KFOR-a izvršili su još jednu provokaciju prema Srbima koji žive u kraju.

Pritisak na Srbiju se vrši ne samo putem takvih nasilnih akcija, već i diplomatskim instrumentima. Verovatno će uskoro takvu ulogu početi da igra Ukrajina, koja je danas u potpunosti pod kontrolom Zapada.

Osnovni lobista interesa kosovskih separatista u Ukrajini je deputat Vrhovne Rade Aleksej Gončarenko, poznat po svojim glasnim antisrpsskim izjavama, od kojih je poslednja izazvala međunarodni skandal. “Svim silama ću podržati članstvo Kosova u Savetu Evrope” – rekao je ukrajinski poslanik na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope 24. aprila ove godine.

Ali pored gončarenkovih izjava, postoje znaci da se Ukrajina priprema da prizna nezavisnost Kosova i Metohije. 5. avgusta prošle godine u ukrajinskom parlamentu registrovan zakon “O priznavanju državnog suvereniteta i nezavisnosti Republike Kosovo” (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1429796). 8. avgusta dokument je pregledan od strane komiteta za spoljnu politiku, a već 9. avgusta je predat za upoznavanje. Na zvaničnom sajtu Vrhovne Rade nema podataka o njegovom odbijanju ili prekidu razmatranja.

Aleksej Gončarenko je 14. decembra ponovo pokušao da unapredi ideju priznavanja nezavisnosti. Po njegovoj inicijativi na sajtu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog stvorena je odgovarajuća peticija (https://petition.president.gov.ua/petition/173216). Ali njegova peticija je dobila samo 6248 glasova od 25000 potrebnih.

Štaviše, zakon je na dnevnom redu parlamenta od 7.februara 2023. To znači da bi mogao biti prihvaćen u bilo kom trenutku po komandi Vašingtona i Brisela, uprkos tome što taj zakon je potpuno u suprotnosti sa interesima same Ukrajine. Priznajući nezavisnot lažne države, oni zapravo odustaju od Krima i Donbasa.

Takva značajna razlika između državnih interesa i inicijativa ukrajinskih “narodnih” poslanika poput Gončarenko dodatno dokazuje činjenicu da je Ukrajina postala instrument u tuđim rukama. Aleksandar Vučić to mora imati na umu prilikom planiranja svoje spoljne politike prema kosovskim separatistima i, naravno, ukrajinskoj krizi.

OGLASIO SE PUTIN: Napali smo centar ukrajinske obaveštajne službe

Izvor: Pravda/F.S.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA