Najnovije

Ković: Srbima preti novi pogrom. Vukadinović: Predsednik Skupštine Srbije hitno da raspiše izbore na severu KiM

Srbima na Kosovu i Metohiji preti novi pogrom zbog čega država Srbija mora da se pripremi na sve moguće scenarije, ocenili su danas u Beogradu učesnici tribine pod nazivom „Stop nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji“.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i predsednik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Miloš Ković ocenio je da Srbi u južnoj pokrajini više „nisu bezbedni ni u getima poput Orahovca“.

„Kad se pucalo na našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, Beograd se nije makao kao ni bilo koji drugi grad u Srbiji. Mi živimo u vreme ozbiljne društvene krize, prvenstveno moralne“, naveo je Ković na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a.

Pozvao je aktuelnu vlast na „striktno poštovanje“ Ustava i zakona Srbije, navodeći da je „odustajanje od odbrane našeg naroda na Kosovu i Metohiji direktno kršenje“ najvišeg pravnog akta.

„Ovaj neprijatelj neće se zadovoljiti Kosovom i Metohijom. Ako neko u Beogradu misli da će ćutanjem rešiti problem Kosova i Metohije, pitanje je gde ćemo se braniti, u Novom Pazaru ili u Nišu“, rekao je Ković.

Glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović upozorio je da Srbima na Kosovu i Metohiji preti „novi pogrom“ i ocenio da „ogromnu odgovornost“ za takav položaj Srba snosi aktuelna vlast u Beogradu.

„Važan a konkretan gest koji država može da učini je da je predsednik Narodne skupštine raspiše izbore na severu Kosova i Metohije. To je u okviru Ustava i zakona Srbije, to nije poziv na rat ali je javan i jasan gest podrške Srbima na Kosovu i Metohiji“, naveo je Vukadinović.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić ocenio je da je na Kosovu i Metohiji došlo do „dramatične eskalacije“ i da su prava Srba „ekstremno ugrožena“.

„Nasilje nad našim narodom je na neki način posledica nestanka preostalih srpskih institucija u opštinama sa srpskom većinom. Ono što se danas dešava Srbima na Kosovu i Metohiji je rezultat sloma dosadašnje politike vlasti u odnosu na Kosovo i Metohiju“, rekao je Ristić na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Ocenio je da je „posebno opasna“ eskalacija „direktnog nasilja“ prema Srbima na Kosovu i Metohiji zbog čega je po njegovim rečima, potrebno da se država Srbija pripremi za „sve moguće scenarije“.

„Država treba da pripremi javnost, da se osim podizanja borbene gotovosti vojske, proglasi odgovarajući stepen podizanja mobilizacionih sposobnosti našeg društva“, rekao je Ristić.

Član Predsedništva Dveri Dragan Dobrašinović naglasio je da ideja prelazne vlade podrazumeva da svaka parlamentarne grupacija preuzme odgovornost za vođenje po jednog ministarstva, u skladu sa svojim mogućnostima i brojem mesta u Parlamentu.

„Tako bi Srpska napredna stranka i Socijalističke partija Srbije i dalje imale većinu, ali bi se svi dogovarali“, rekao je Dobrašinović.

Koncept prelazne vlade, kako je objasnio, podrazumevao bi i da ona ima oročeni mandat na šest meseci ili godinu dana, do realizacije slobodnih izbora, čime bi se bavio ekspertski tim. Taj koncept obuhvata i ideju o statusu „kvo“ u spoljnoj politici, kao i zamrzavanje pregovora o Kosovu.

Član Predsedništva i internacionalni sekretar Dveri dr Andrej Mitić rekao je da je situacija na KiM posledica implementacije Briselsko-ohridskog sporazuma.

Kako je istakao, tim sporazumom je prihvaćeno konačno razvlašćivanje države Srbije.„Više od 85 odsto građana Srbije je protiv nezavisnosti Kosova, dakle svi Srbi sem jednog“, zaključio je Mitić.

Ruske snage uspešno napreduju u pravcu Marjinke, veliki ukrajinski gubici duž celog fronta

Izvor: Agecije/Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA