Najnovije

ROSU BACILA BOMBU NA KFOR: Istraga u toku

Pripadnici ROSU jedinica tzv. kosovske policije koji se jedini nalaze u uzurpiranoj zgradi Opštine Zvečan, bacili su prekjuče eksplozivnu napravu na pripadnike KFOR-a tokom sukoba pripadnika te misije sa golorukim građanim srpske nacionalnosti koji ovde protestuju, kada je povrijeđeno oko 50 učesnika protesta i oko trideset, uglavnom italijanskih vojnika iz sastava KFOR-a.

ROSU (Foto: Jutjub)

Kako saznaje ekipa portala IN4S koja se nalazi u Zvečanu, gde je i jutros došlo do masovnog okupljanja Srba koji traže povlačenje prištinskih „specijalaca“ sa severa pokrajine, KFOR je pokrenuo vlastitu istragu u vezi sa sumnjom da su pripadnici ROSU bacili bombu na pripadnike njihove misije. Prve informacije do kojih smo došli ukazuju da je eksplozivna naprava bačena kroz prozor zgrade Opštine Zvečan, u kojoj se nalazi veći broj „specijalaca“ ROSU. Postoje indicije da su taj momenat zabeležile i obližnje kamere.

Veruje se da su okupacioni albanski policajci na ovaj način pokušali da iskoriste opšti metež nastao sukobom demonstranata i KFOR-a, kako bi, ustaljenim manirom, Srbima pripisali odgovornost za napad eksplozivnim napravama čiji epilog je veliki broj povređenih, među kojima ima i težih slučajeva.

Podsetimo, ROSU je prekjuče teško ranila Srbina Dragišu Galjaka, dok se mirno kretao ulicom u Zvečanu, i samo zahvaljujući pravovremenoj hiruškoj intervenciji njemu je spašen život u KBC Kosovska Mitrovica.

Uhapšeni su – poznati privrednik sa severa pokrajine Radoš Petrović i mladić Dušan Obrenović, kojima je određeno zadržavanje od po 48 sati u stanici policije u južnom delu Kosovoske Mitrovice. Oni su u policiji, kako je potvrđeno IN4S-u, brutalno prebijeni od strane policajaca, a nakon lekarskog pregleda predložena je i hitna hiruška intervencija za Obrenovića koji ima teške povrede lica, trbuha i ekstremiteta nastale divljačkim premlaćivanjem od strane okupacionih policajaca.

U međuvremenu, Srbi su se jutros okupili masovnije nego prethodnih dana ispred zgrade Opštine Zvečan, sa zahtevima da se ROSU povuče iz zgrade i uopšte sa sjevera KiM, kao i da se omogući zaposlenima da uđu u opštinsku zgradu. KFOR je, kako smo juče i nagovestili, u ranim jutarnjim satima razvukao bodljikavu žicu oko opštinske zgrade, kako bi ojačao blokadu ispred objekta u kome je sedište ovdašnje lokalne uprave. Srbi na severu Kosmeta su odlučni da ne dopuste nelegitmnim albanskim gradonačelnicima da uzurpiraju opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Sjedinjene Američke Države najavile su ozbiljne sankcije za tzv. Kurtijevu Vladu zbog nasilja koje sprodi sa svojim „specijalcima“ na sjeveru pokrajine, a očekuje se da će i druge države Kvinte slediti ovaj odnos američke politike prema vlastima privremenih institucija sistema u Prištini.

NATO je zbog destabilazcije situacije na KiM odlučio da pošalje još 700 vojnika u ovaj deo Srbije koji se nalazi pod protektoratom Ujedinjenih nacija.

Vojska Srbije nalazi se u najvećem stepenu brobene gotovosti, raspoređena duž čitave administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA