Najnovije

Zakon o rodnoj ravnopravnosti staviti van pravne snage

Član Predsedništva Srpskog pokreta Dveri dr Andrej Mitić učestvovao je na Drugom „društvenom dijalogu“ na temu Zakona o ravnopravnosti polova i rodno senzitivnog jezika. Dveri traže stavljanje van pravne snage ovog antiustavnog zakona. 

U prisustvu ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova, predstavnika Saveta za srpski jezik, Instituta za srpski jezik SANU, Filološkog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, predstavnika nacionalnih manjina, civilnog sektora i medija, Mitić je izneo stav da pravna, filozofska, ideološka, kulturološka, jezička i duhovno-moralna argumentacija govore u prilog zahtevu da Zakon o rodnoj ravnopravnosti mora biti povučen i stavljen van pravne snage.

U svom izlaganju Mitić je doveo u pitanje „samorazumljivost“ pojma „roda“ kao normativno-vrednosne pretpostavke ovog zakona, a koji je zapravo jedan ideološki konstrukt koji predstavlja vanustavnu, a po svom biću antiustavnu kategoriju. On je u direktnoj koliziji sa čl. 15. Ustava Republike Srbije kojim „država jemči ravnopravnost žena i muškaraca“, zatim čl. 46, kojim se jemči „sloboda mišljenja i izražavanja“, čl. 50 koji garantuje da „u Republici Srbiji nema cenzure“, kao i čl. 73, kojim se štiti „sloboda naučnog i umetničkog stvaralaštva“. Pored toga, „Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma“ usvojen 15. septembra 2021. godine, prema članu 7, tački 6, stipuliše da „standardizacija srpskog jezika mora biti zaštićena od ideoloških i političkih pokreta“. U tom smislu, Mitić je ukazao na opasnost da se ovim zakonom, na mala vrata, a kroz nelegitimnu skupštinsku proceduru prošlog saziva NSRS, bez pravog društvenog dijaloga, niti skupštinske rasprave, uvodi cenzura, krši pravo na slobodu mišljenja i govora i nameća jedna ideologija na antiustavan način.

Mitić je izneo stav Dveri da je ovo ideološki zakon, par excellence. U njegovoj osnovi leži ideološka pozicija radikalnog feminizma i autoritarnog transhumanizma. Ne sporeći pravo da u jednom društvu postoje konkurentni ideološki modeli, ono što je problem sa ovim zakonom jeste što nova „džender-ideologija“ postaje OBAVEZUJUĆA za srpski narod i srpsko društvo u celini. To je neprihvatljivo.

„Da je cilj ovog zakona zaštita i ravnopravnost žene, dovoljno je bilo da ostane na snazi Zakon o ravnopravnosti polova, zar ne“, upitao je javno Mitić. Međutim, ne, uvodi se jedna nova ideologija, džender-ideologija, kao deo jedne transhumane hegemonije koja ukida i sam pojam žene, protivi se samoj ideji žene kao takve. Jer danas, u eri transhumanizma koji bi da postane obavezujuća norma za srpsko društvo, kada svako može biti žena zahvaljujući transhumanom konceptu fluidnog džendera, onda biti žena više nije tako važno, o čemu svedoči i ovaj nametnuti zakon. Zbog toga smo mi protiv ovog zakona. Ne zato što smo protiv zaštite žene. Već upravo u ime zaštite žene. Štaviše, Dveri su započele upravo zato kampanju „Jedna je majka“, a koja je u vezi sa svim što je zaštita žene u srpskom društvu, ali mi ne želimo da dozvolimo da se u srpsko društvo na mala vrata uvodi pojam roda, koji negira pojam žene u svom biću i umesto njega nudi otvorenu lepezu rodova koji pritom nisu definisani, dok nas zakonski obavezuju, uz pretnju vrlo oštrih sankcija. Dakle, Dveri žele da jasno demaskiraju ideološku osnovu ovog zakona, koji propisuje oštre sankcije za ono što nije prekršaj, a čitavo društvo uvodi u stanje kolektivne anksioznosti autocenzure, i ukidanja slobode.

Dalje, o neprihvatljivosti ovog Zakona najbolje svedoči stav zvanične nauke u Srbiji. Protiv njega su se nedvosmisleno izjasnili SANU, Odbor za standardizaciju, Matica Srpska, sve katedre srbistike u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, sa jasnim stavom da ovakav zahtev o obligatornoj upotrebi iskonstruisanog jezičkog idioma podrazumeva jezički inženjering i direktan upliv ideologije u jezik, i da je u suprotnosti sa jezičkom normom iz mnogo razloga. O njega su se oglušili „zakonodavci“ džender-komesarijata.

Dalje, Mitić je upoznao skup i sa činjenicom da je Srpska pravoslavna crkva protiv Zakona u ovom obliku, i da je to društvena činjenica koju moraju da imaju u vidu. O njegovom vrednosnom sadržaju u tom smislu se javno oglasio i NJegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Porfirije, kao i NJegovo Preosveštenstvo episkop bački gospodin dr Irinej, u više navrata.

Sumirajući argumentaciju, polazeći od činjenice da je ovaj zakon antiustavan, da je nametnut u nelegitimnoj skupštinskoj jednopartijskoj proceduri, da su se najeminentnije naučne institucije izjasnile protiv ovog zakona, da je SPC protiv ovakvog zakona, da on predstavlja uvođenje jedne ideologije koja nema društvenu legitimaciju, dok u isti mah uvodi cenzuru i propisuje oštre sankcije za nepridržavanje njegovih normi (i do 2.000.000 dinara!), Mitić je u ime Dveri, kao parlamentarnog političkog subjekta, zatražio da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude stavljen van pravne snage, kao i da ovaj zahtev uđe u zaključak skupa.

Ovaj zahtev je odbijen. Na zvaničnom sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, gde se navode svi učesnici dijaloga u Novom Pazaru, nema Srpskog pokreta Dveri. Mi smo potpuno uvereni da time istina neće biti zaustavljena, a ovaj antiustavni i štetan zakon povučen u najbržem roku. To je više nego jasno i organizatorima „društvenog dijaloga“ koji predstavlja samo pokušaj naknadne legitimacije jednog više nego spornog pravnog akta.

IZ RUSIJE STIGAO ZAHTEV KIJEVU: Ukoliko želite kraj sukoba morate nam predati još ove tri oblasti

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA