Najnovije

Emil Vlajki: Zapad preko Prigožina nastoji srušiti Putina

Konačno je Zapad, nakon niza bezuspješnih pokušaja da uzdrma Putinovu vlast, uspio naći ozbiljnog igrača u liku Prigožina i njegove grupe Vagner  sastavljenu od zatvorenika kojima je obećano pomilovanje ukoliko se odluče boriti u ruskim vojnim operacijama.

Piše: Emil Vlajki

Najnoviji uspjeh Vagnerove grupe u osvajanju Bahmuta, donio je ovoj vojnoj formaciji plaćenika koja je sklopila ugovor sa ruskom regularnom vojskom, značajan autoritet i dragocjeno borbeno iskustvo.

Kada je Zapad uspio regrutirati Prigožina, saznat će se. Sigurno mu je obećao podržati ga u osvajanju vlasti u Rusiji.I tako je Prigožin sa 25 000 boraca, krenuo, iz Ukrajine u Rusiju, u pohod na vlast. Navodno, ruske regularne jedinice su iz helikoptera ubile više desetina njegovih vojnika, pa je on odlučio da uništi „zločinački i korumpirani“ ruski vojni sistem i da preuzme vlast za dobrobit ruskog naroda.

“Sada ulazimo u Rostov. Postrojbe Ministarstva obrane, odnosno vojni obveznici koji su bili bačeni da nam blokiraju cestu, povukli su se u stranu", rekao je Prigožin. Dodao je da su njegove jedinice u ovom trenutku "na svim mjestima prešle državnu granicu".

“Graničari su izašli u susret i zagrlili naše borce”, rekao je.

"Uništit ćemo sve što nam se nađe na putu", rekao je Prigožin.

"Spremni smo umrijeti, svih nas 25.000", rekao je Prigožin u novoj audio poruci na Telegramu. 

"Zato što ginemo za domovinu, ginemo za ruski narod kojeg se mora osloboditi od onih koji bombardiraju civilno stanovništvo". 

Vojno osoblje Rostova dobilo je naredbu da podigne vojne zrakoplove kako bi osigurali sigurnost..

Glavna uprava ruskog Ministarstva za izvanredne situacije za Rostovsku oblast izjavila je da nije poslala informacije o uvođenju policijskog sata u regiji, ali je guverner Vasilj Golubev pozvao je građane da ostanu kod kuće ako je to moguće.

Usput, Prigožin je objavi niz laži o ruskoj vanjskoj politici i o sadašnjoj situaciji na frontu. Po njemu, Ukrajinci su bili miroljubivi, nisu imali loše namjere prema ruskom stanovništvu u Donbasu (istočni dio Ukrajine nedavno pridružen Ruskoj Federaciji) te da se ruska vojska nalazi u rasulu nakon sadašnje ukrajinske kontraofanzive.

Kakvi nacisti, kakav Majdan, kakvo spaljivanje živih Rusa u njihovim domovima, kakva zabrana upotrebe ruskog jezika, kakvo višegodišnje granatiranje Donbasa gdje poginulo petnaest hiljada Rusa!

Jevgenij Prigožin je danas doveo u pitanje rusko opravdanje za invaziju na Ukrajinu, pri čemu je opet kritizirao vojni vrh i optužio ga za obmanu ruskog društva. Prigožin je u 30-minutnoj videosnimci objavljenoj na Telegramu negirao tvrdnje Moskve da je Kijev u veljači 2022. planirao pokrenuti ofenzivu na teritorije pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini, piše The Gurdian.

"Ministarstvo obrane pokušava obmanuti javnost i predsjednika i lansirati priču da je došlo do sulude razine agresije s ukrajinske strane i da su nas htjeli napasti zajedno s cijelim NATO-om. Specijalna vojna operacija je počela iz sasvim drugih razloga", rekao je šef Wagnera i dodao da je rusko vodstvo moglo izbjeći rat putem pregovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.


PERSPEKTIVA. Ukoliko Prigožinovi vojnici se ne raspu, Rusija je u velikom problemu, i to ako uspiju ući u grad Rostov na Donu, južna Rusija blizu Azovskog mora, koji ima više od milijun stanovnika. Regularnim ruskim trupama bi bilo teško da ga ponovo zauzmu. Ova situacija neće srušiti Putina, ali će mu naškoditi. Tako je to kada se upošljavaju kriminalci da se bore za pravdu. Potkupljivi su i tko više ponudi njemu služe, i spremni na izdaju.

Začuđuje Putinov obavještajni sistem, FSB, koji nije mogao da predvidi jednu takvu jednostavnu stvar. Bilo je logično da će Vagnerova grupa kad-tad postati instrument Zapada, jer on može ponuditi najviše – ČITAVU RUSIJU.

Ruska obavještajna služba FSB pozvala je jutros,  u subotu borce plaćeničke skupine Wagner da odbiju izvršiti "zločinačke i izdajničke" naredbe svog šefa.

(Tekst je napisan i objavljen pre obraćanja Vladimira Putina u vezi sa ovom temom)

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA