Najnovije

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: Bosna ponosna (1. deo)

DŽevad Galijašević (Foto: Jutjub)

Piše: DŽevad Galijašević

Dok Sarajevom marširaju homoseksualci podržani đelovima vladajuće Trojke u Sarajevu a neometani od SDA i Islamske Zajednice, u Evropskoj Uniji i njenim policijskim falangama okupljenim oko imena „Europol“ su raspravljali o terorističkoj prijetnji i uglavnom, upirali prstom prema Bosni i Hercegovini i Kosovu, pa i prema cjelom Zapadnom Balkanu. Ukazano je na formu  džihadističkog terorizma, povratak islamskih fanatika iz Sirije, zloupotreba migrantskih ruta za kretanje terorista prema bosanskim bazama, uz regrutovanje, finansiranje i propagandu sa interneta, kao na bezbjednosno rizično i za Evropu opasno lice i naličje Bosne. 

Za to vrijeme, Ruska Vanjsko-Obavještajna služba i Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije u godišnjem izvještaju metode, tehniku i svu suštinu terorizma, opisuje kao đelatnost američkih službi a terorizam tretira kao američki geopolitički instrument. 

1.  U ponosnom srcu – Islamska država:

Malo šta dobrog se javlja u Bosni i Hercegovini, danas, gotovo trideset godina nakon završetka građanskog i bratoubilačkog rata. Neizgrađene institucije i kršenje mirovnog sporazuma, kreće uvijek sa nivoa zapadnih upravitelja državom: onih u ambasadama, Kancelariji Visokog predstavnika i Ustavnog suda. Provociranje Srba i Hrvata, oduzimanje ovlaštenja Republici Srpskoj, nezakonito prisvajanje imovine i na kraju zaključak i Pravilo Ustavnog suda BiH da Srbi, kao ni Hrvati, nisu više potrebni prilikom odlučivanja i promijena Ustava. NJihovo prisustvo sjednicama i bilo kakvom radu Suda, odlukom o novim Pravilima rada Ustavnog suda BiH, zaključiće tri sudijw Evropskog suda i dva dojučerašnja generalna sekretara SDA Mirsad Ćeman i Suada Palavrić – nije potebno i samo smeta. Zahvaljujući tome, javnom scenom još odzvanjaju ratno huškačke poruke političkih radikala, ak tivista  i hodža. .Agresivno zalaganje za homogenu Bosnu: ako se pravilno isčitava, je u osnovi zalaganje za politiku koja mora potvrditi „superiornost Islama“, u ovoj zemlji. 

Muškarci sa dugim bradama, specifično obúčeni i žene sa feredžama i hidžabima, na bosanskim ulicama, ne odaju sliku građanske zemlje već sliku bolesti, zaostalog islamskog društva, karakterističnu za devetnaesti vijek Bliskog istoka. Izvor te društene bolesti je u radikalnom islamu a glavni njen izvor je u naslijeđu Alije Izetbegovića i đelovanju Mladih Muslimana, Islamske zajednice BiH i Muslimanskog bratstva. Donoseći u BiH ideologiju, prema kojoj je Islam toliko superioran u odnosu na ostale religije da bi njegovo, totalno i apsolutno širenje, čak i nasilnim sredstvima, predstavljalo poželjan cilj, Alija je u temelje države postavio tempiranu bombu koja neumitno otkucava.  

Naravno, samo dragi Bog zna, kako se u ovu političku doktrinu Bošnjaka uklapa, tek održana „Povorka ponosa“ u Sarajevu. Uprkos žestokim sukobima unutar vladajuće, crvene političke strukture u BiH,i činjenici da mlada partizanka, gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić nije dozvolila gej komedijašima u Sarajevu da odslikaju sarajevsku vijećnicu u duginim bojama, mora se priznati da se ni SDA a ni hodže i hadžije, u doba hadžiluka i nastupajućeg Kurban Bajrama nisu protivili niti su bili primjećeni kao nekakav faktor koji ima stav po tom pitanju. Tiražno, mafijaško glasilo Avaz, otkriva  crvenu i zelenu liniju u bivšoj Titinoj partiji – SDP. 

Mnogi uticajni kadrovi SDP su požurili da u društvu Johana Satlera, Predstavnika Evropske Unije u BiH, stanu u prve redove borbe za pravo na sve vrste ljubavi i „slobodu Ada i Semuda“ u cjeloj „Bosni Ponosnoj“.  Alibi je tu: ovo nije bila Parada - nego Povorka Ponosa. 

Za to vrijeme, život je išao dalje i mnogi proglemi koji se najsnažnije reflektuju u BiH, ponovo su osvijetljeni i u novom izvještaju, država Evropske unije o terorizmu i terorističkoj prijetnji. U izvještaju za 2022.godinu,evidentirano je 28 pokušaja terorističkih napada što predstavlja povećanje u odnosu na 2021. godinu, kada je prijavljeno 18 napada, ali je ostalo ispod broja prijavljenih napada u 2020., kada ih je bilo 56. Godišnji Izvještaj europske policije EUROPOL o terorizmu za 2022. pokazao je da "terorizam ostaje velika prijetnja unutrašnjoj sigurnosti Europske unije". Istovremeno, izvještaj navodi da su se 2022. godine dogodila "dva teroristička napada džihadista"i jedan napad krajnje desnice u Europi, koji su rezultirali s četiri smrtna slučaja. Komentarišući izvještaj, izvršna direktorica EUROPOL-a Catherine De Bolle rekla je da borba protiv terorizma ostaje prioritet za EUROPOL i EU: "Nastavit ćemo blisko surađivati sa svim našim partnerima kako bismo ublažili terorističke prijetnje zajednici uskraćivanjem teroristima sredstava i ograničavanjem njihovog prostora za planiranje, financiranje i provođenje napada, suzbijanjem radikalizacije i jačanjem razmjene informacija i policijske suradnje."

Države članice EU i dalje smatraju džihadistički terorizam najistaknutijom prijetnjom. Od 380 osoba koje su 2022. uhapsile države članice zbog kaznenih đela povezanih s terorizmom, 266 ih je osuđeno zbog kaznenih đela džihadizma. Najčešće optužbe bile su članstvo u terorističkoj organizaciji, proizvodnja ili širenje propaganda, planiranje i pripremanje napada te financiranje terorizma. Zabilježena su dva džihadistička teroristička napada, koje su izveli usamljeni akteri 2022., jedan u Francuskoj i jedan u Belgiji. Dvije žrtve su umrle kao rezultat ovih napada. Spriječena su četiri napada džihadista: tri u Francuskoj i jedan u Belgiji. Nije zabilježen nijedan neuspjeli napad. Puštanje radikaliziranih pojedinaca iz zatvora i dalje je zabrinjavajuće jer mogu nastaviti akcije prozelitizma izvan zatvora i uključiti se u pripremu terorističkih napada.

Zapadni Balkan je i dalje rizičan. Složenost pitanja identiteta i religije, kao i socioekonomski uvjeti i visoka stopa nezaposlenosti, mogli bi i dalje đelovati kao poticaj radikalizacije u regiji. Propaganda je i dalje poticajni faktor, s nizom država u regiji koje bilježe porast širenja online propagande.. Regrutovanje se nastavlja odvijati i online i kroz vjerska okupljanja, kao i u zatvorima. Sigurnosni izazov je povratak stranih boraca iz Sirije i Iraka u zemlje u regiji zapadnog Balkana. BiH i Kosovo su posebno rizični zbog većeg broja tih osoba, ističe se.

Osim toga, teroristi se infiltriraju u migracijske rute koje prolaze iz zona sukoba kroz zemlje Zapadnog Balkana za EU također predstavljaju  prijetnju kao i oslobođeni osuđenici za terorizam, dok je  opasnost od radikalizacije unutar zatvora također  značajna u regiji.

Više tekstova DŽevada Galijaševića pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA