Najnovije

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ - BOSNA PONOSNA: Ni u Siriji, nema džihada bez Bosne (kraj)

Piše: DŽevad Galijašević

O terorizmu su izvještavali i Spoljno-Obavještajna služba Rusije i rusko Ministarstvo spoljnih poslova ukazavši na aktuvnost Sjedinjenih Američkih Država koje pojačavaju obuku terorista iz Slobodne sirijske armije u oblasti vojne baze u El Tanfu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je upozorio o stvaranju nove frakcije i u Raki, još tokom sastanka ministara spoljnih poslova Sirije, Turske, Irana i Rusije 10. maja.

„Amerikanci su počeli da formiraju organizaciju u kojoj učestvuju predstavnici lokalnih arapskih klanova, militanata DAEŠ-a i drugih terorističkih organizacija. Obučavaju ih za terorističke akcije protiv legalnih vlasti Sirije i destabilizaciju prilika u zemlji“,rekao je Lavrov.

Prema tim informacijama, američka vojska u istočnoj Siriji od kraja prošle godine formira novu terorističku  grupu čije jezgro čini Slobodna sirijska armija. Militanti se nalaze u području američke baze El Tanf u provinciji Homs, gdje ih obučava američka vojska šalju se, u oblasti koje ne kontroliše sirijska vlada u provinciji Raka. Pod kontrolom terorističke grupe su i bivši militanti Revolucionarne brigade Rake. Američka vojska kontroliše centralni zatvor u Raki i pomilovala je veći broj terosidta koji će se priključiti novoj formaciji.

Između ostalog, CIA vrbuje pripadnike plemena Šamar, El Akidat i El Bakara: klanovi ovih plemena su ključni za provincije Hasak, Deir el Zor i Raka. Kako  američke službe regrutuju ljude iz plemena za sarađnju sa novom terorističkom grupom i sa američkim službama, nova eskalacija dobija i plemenski karakter.
Amerikanci žele novu destabilizaciju situacije u Siriji iz jednostavnog razloga: Damask se, uprkos naporima Vašingtona, vraća u svjetsku politiku. Lideri arapskih država priznaju Asadovu vladu kao legitimnu i sa njom uspostavljaju saradnju. S obzirom na to da se, na poslednjem samitu Arapske lige u DŽedi razgovaralo, između ostalog, o verovatnom povlačenju turskog kontingenta iz Sirije, Za Amerikance će biti bolno: kada budu morali da vrate Damasku naftna polja u istočnoj Siriji koja ilegalno koriste i odatle kradu naftu.

Jasno je da terorizam nije masovna akcija bilo kog  naroda i neke od velikih religija, kao što je Islam. Terorizam je aktivnost malog broja ljudi, samo rijetki fanatici postaju odabrani vojnici terorističkog posla. Ali, problem, i Bosne i Hercegovine i cijelog islamskog svijeta je uvijek bio nezainteresovanost i nespremnost na kritiku terorizma kao ozbiljnog bezbjednosnog fenomena. Iznenađuje, da narodi, bošnjački, albanski ili bilo koji drugi, šute – nezainteresovani za patnju i stradanje nevinih žrtava terorizma - šta više, da su ti narodi u cjelini, spremni prihvatiti tumačenje samih organizatora i aktera terorizma, kako su, oni muslimani koji govore o terorizmu, prosto izdajnici, vjere i države. Takav odnos prema terorizmu, problem i čini ozbiljnim. 
U Bosni i Hercegovini, terorizam kao organizovana djelatnost multinacionalnih organizacija, uvijek treba tražiti na dvije adrese: dva uticajna radikala i lidera: Nusreta Imamovića i Abu Malija, kao izvora prijetnje. Na najnovijoj konsolidovanoj listi sankcija Savjeta bezbjednosti od ponedjeljka,  26.juna 2023. Imamović se nalazi na 87. strani. Piše da je vjerovatno rođen ili

a) 26 Sep. 1971. ili
b) 26 Sep. 1977. u selu Miljanovci, opština Kalesija.

Posjeduje dva pasoša BiH, gotovo identičnih serijskih brojeva:

a) pasoš br. 349054. i
b) pasoš br. 3490054.

NJegova adresa je u Siriji. Od aprila 2015. lider je i komandant u formaciji „Saudijska mreža El Meali“, pod  komandom Nusra fronta i koalicije HTS, u zoni Idliba.

Savjet bezbjednosti UN uputio je Interpolu obavijest o Imamoviću ali su Interpol BiH i OBA, raspisali plavu a ne crvenu potjernicu i to, bez fotografije. (https://www.interpol.int/en/notice/search/un/5930702).

U međuvremenu je Interpol tu stranicu sa beznačajnom plavom potjernicom za Imamovićem uklonio i nije joj moguće pristupiti. U toku je akcija klasičnog čišćenja i uklanjanja tragova, na isti način na koji su uklonjene i obrisana sve informacije o djelovanju i ratovanju u BiH, oko stotinjak terorista, pripadnika Odreda el mudžahid i oficira Al kaide i koji su učestvovali u ratnim zločinima u BiH ali i u mnogim terorističkim akcijama u svijetu.
Sa potjernica i listi sankcija su uklonjene i desetine lažnih humanitarnih organizacija, u zadnje tri godine.. U stvari: Nusret Imamović je vlasništvo Amerikanaca a OBA ga podržavakao obični kontraobavještajni servis u prljavom poslu indoktrinacije i mobilizacije mladih Bošnjaka u ratove. Rođen je 26. septembra 1971. godine u mjestu Lipovica (a ne Miljanovci) kod Kalesije. U sarajevu je završio Gazi Husrev-begovu medresu a tokom rata bio je pripadnik Odreda El Mudžahid. Nakon rata otišao je u Ujedinjene Arapske Emirate gdje navodno diplomira na Fakultetu za šerijatsko pravo i vraća se u BiH. Živio je neko vrijeme u Zavidovićima, da bi 2006. godine preselio u Gornju Maoču. Već 2007. nakon sumnjive smrti šejha Jusufa Barčića Imamović ga naslijeđuje i postaje vođa selefija u BiH. Uz američku podršku, pretvara Maoču u vehabijsko uporište. 

On kontroliše radikalni, islamski web portal: www.putvjernika.com Opredjelio se za Al kaidu i Dr. Eimana Zawahirija u pismu napisanom iz Sirije, 2015.: Link je: http://putvjernika.com/?s=FITNA+U+SIRIJI.

I u drugim izjavama koje objavljuje ovaj portal, jasno se definiše islamistička struktura koja pripada Al kaidi.

Gornja Maoča je došla u fokus javnosti 1.2.2010, kada je u policijskoj akciji Svjetlost izvršen pretres kuća poznatih selefija. Portparol tužilaštva BiH Boris Grubešić je izjavio za medije, da je ovo najveća policijska operacija u BiH od završetka rata i da u akciji učestvuje 600 policijskih službenika. Sa iskustvom i ugledom džihadiste, borca iz Sirije, Nusretu Imamoviću se priprema povratak u BiH a sa njim i više stotina njegovih i američkih džihadista – lojalnih boraca. 

Sa druge strane, Abu Mali, koga nekad obilježavaju i kao Abu el Meali, je u BiH, došao 1992 kao ugledni Alžirac, Abdel Kadeer Mokhtar.  Alija Izetbegović ga imenuje za Komandanta Odreda el mudžahid i unapređuje u čin nadkapetana Armije RBiH. Dobija i državljanstvo BiH sa lažnom dokumentacijom iz Kuvajta, po kojoj se zvao Halid ibn Abdulah.

Ubrzo postaje Halid Ćatić i 2000. odlazi na dužnost vojnog  atešea BiH u Ujedinjenim nacijama u NJujorku. Ponekad se čudio, kako to, hrvatski mediji, uopšte ne objavljuju vijesti o hrvatskim žrtvama njegovih mudžahedina a posebno o ubijenoj hrvatskoj djeci. 

„Mediji u Hrvatskoj ne mare za zločin nad hrvatskom djecom, našu propagandu primaju zdravo za gotovo i nemaju nikakav osjećaj empatije prema svom narodu u BIH, pa više mi nekada žalimo za tom djecom nego Hrvatska“, kazuje Abu Meali, koji se sad zove Orhan Kapidžić i živi pod tim lažnimi identitom, nakon što mu je SDA iscenirala smrt u Alžiru 2017 godine. Abu Meali se pokazao u koordinaciji napada na WTC a djelujući sa diplomatske pozicije na koju ga je dovela SDA. Nikada mu nije suđeno za ratne zločine koje je počinio njegov Odred el mudžahid kao što, ni Haški tribunal a ni Sud BiH nisu nikada sudili ni njegovim saradnicima niti bilo kom mudžahedinu.   Mudžahedini očito još trebaju pa ih čuvaju, da posluže u budućnosti, za ciljeve budućih, već planiranih sukoba.  
Zato ne smetaju povorke ponosa, one su tu, tek da se sakriju pravi ciljevi i interesi i da se jedno radikalno islamizirano društvo u Bosni predstavi kao društvo sa evropskim licem i manirima.

(kraj)

Prvi deo poročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA