Najnovije

EMIL VLAJKI: Milorad Dodik - prva ličnost Vidovdana

Piše: Emil Vlajki

Ako itko zaslužuje da bude prva ličnost Vidovdana za ovu godinu, to je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.
Čovjek jest 'zoon politikon', ali je Dodik mnogo više od toga. On, ne samo da ima urođene instinkte za politiku, nego osjeća istinske vrijednosti srpskog bića kao nitko drugi, i u svakom trenutku u ovoj izuzetno teškoj situaciji za srpski narod. Povrh svega, on je sasvim hrabar da to iskaže. Narod je najveći ekspert za političke nauke, on zna tko ga istinski brani, zna razlikovati prave vrijednosti i prave ljude od privida i demagogije, i zato ga decenijama bira kao svog lidera.
Kako se Dodik taktički održava na političkoj površini, usprkos neprijatelja svih vrsta, a ponekad i vlastitih promašaja, to će jedino jednog dana moći dokučiti vrlo kompleksna politološka istraživanje, jer će on kad-tad ući u najtananije dijelove političkih znanost i u najuži vrh srpske političke povijesti. On svojom dijalektikom taktiziranja uspijeva uključiti u svoje branioce međunarodne velesile istoka i zapada, sjevera i juga. NJegova česta komunikacija sa Putinom, daje mogućnosti Zapadu, prvenstveno SAD-u, da preko njega šalje političke poruke suprotstavljenoj strani. On je za SAD dragocjen, ne samo zbog toga nego i zato što se suprotstavlja, zajedno sa Hrvatima, islamskom fundamentalizmu u BiH. Zato nije čudo što se SAD, u Dodikovom pogledu, odlučno suprotstavljaju destruktivnoj politici Velike Britanije koja forsira isključivo politiku kaosa na Balkanu, posebno preko političke stranke PDP-a. Da nije bilo Dodika, PDP i oslabljeni SDS bi odavno uništili Republiku Srpsku u zlu korist unitarne, „građanske“ BiH.
Dodikove zasluge za Srpsku su slijedeće:
-Uspio je sačuvati, iako okrnjene Bonskim zlodjelima, osnovne državotvorne institucije ovog entiteta;
-Uspio je sačuvati entitetsku imovinu – u Belgiji koja ima sličnu političku strukture kao BiH (dva entiteta, tri naroda), svaki entitet ima vlastitu imovinu (šume, vode, itd.);
-Uspio je razobličiti bošnjački karakter Suda i Tužilaštva BiH;
-Uspio je demaskirati nakaradnost Ustavnog suda BiH gdje tri strana suca plus dva Bošnjaka, nadglasavaju dva srpska i dva hrvatska suca, kada se radi o stvarnim interesima bošnjačkog naroda a na štetu Hrvata i Srba;
Uspio je obezvrijediti ulogu Nijemca Šmita koji nema nikakav legalitet kao Visoki predstavnik;
-Zamjenjuje BiH agencije sa srpskim, entitetskim agencijama.

U posljednjih par dana, napravio je pravi dar-mar u probošnjačkim institucijama, posebno u Ustavnom sudu BiH. Narodna Skupština Republike Srpske donijela je odluku da odluke Ustavnog suda BiH NE VRIJEDE NA TERITORIJ SRPSKOG ENTITETA. Povod je bio što je Ustavni sud Bih brisao član koji nije dozvoljavao da ovo tijelo ima kvorum ukoliko sjednici ne prisustvuje barem jedan sudac iz RS; ovo je stvarno bio vrhunac bezobrazluka ove nakaradno koncipirane institucije.
Veoma štetnim po interese Republike Srpske ocijenjen je na sjednici NSRS zaključak sa sjednice Predsjedništva BiH na koji je Željka Cvijanović uložila veto, a koji su usvojila druga dva člana kolektivnog šefa države (praktično dva Bošnjaka).

Zastupnici u NSRS-u podržali su veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović o pauziranju sporazuma sa Kosovom u vezi sa prelaskom granice samo s ličnom kartom. O ovome se glasalo na devetoj posebnoj sjednici NSRS i od 64 prisutne osobe, njih 64 je glasalo za. Nakon usvojenog veta, u sali je uslijedio aplauz zastupnika koji smatraju da u trenutku tenzija na Kosovu i maltretiranja tamošnjeg srpskog naroda, nema potrebe da im se olakšava ulazak u BiH.

Dodik se bavi i „vrućim“ međunarodnim dešavanjima. Tako je tviteru objavio:

„U ime institucija i naroda Republike Srpske i u lično ime, upućujem iskrenu podršku predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u naporima da sačuva mir i unutrašnju stabilnost Rusije i zavede red u vojnim i ostalim snagama.
Vjerujem da će mudrost i snaga predsjednika Putina, kao istinskog lidera, dovesti do smirivanja situacije i da će biti izbjegnute teže posljedice izdaje grupe Wagner“

Bez ovakvog Dodikovog djelovanja, ovaj Vidovdan bi bio istinski tužan za srpski narod.

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA