Najnovije

HAOTIČNO U KIJEVU: Zelenski krenuo žestoko na Klička

Na sajtu Vladimira Zelenskog pojavila se peticija kojom se zahteva smena gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.

U tekstu se zahteva da Kličko bude smenjen sa svoje funkcije za vreme trajanja pretkrivičnog postupka, koji je, kako se navodi, pokrenut zbog sumnji na zloupotrebu položaja.

"Dužnost lokalnih vlasti, vrlo specifična dužnost, jeste da obezbede da skloništa budu dostupna i dostupna 24 sata dnevno. Bolno je gledati nemar u obavljanju ove dužnosti. Bolno je gledati žrtve", rekao je Zelenski.

Razlog za sukob dvojice političara, međutim, mnogo je kompleksniji, a Kličko je u nemilosti svog šefa još od početka vojnog sukoba ali i ranije.

"Čudno izgleda kada smo ujedinjeni protiv jednog neprijatelja, ali počinjemo da se borimo unutar zemlje", rekao je Kličko svojevremeno.

Zelenski Klička, koji je 2014. izabran za gradonačelnika Kijeva, i dalje se smatra ozbiljnim političkim rivalom.

Protiv Klička je pokrenuta istraga zbog nenamenski trošenih sredstava i za korupciju. Kličko se brani da mu sve to smeštaju politički protivnici iz samog “vrha” a pod tim se podrazumeva na kog je mislio.

Gradonačelnik Kijeva planira da oživi svoju političku stranku UDAR i mogao bi da postane vođa saveza nezadovoljnih regionalnih elita.

"Kako ukrajinska politika počinje da oživljava, sukob između predsedničke administracije i gradonačelnika Kijeva samo raste", rekao je istraživač Konstantin Skorkin, a prenose zapadni mediji.

Kličko, koji je u devetoj godini svog gradonačelničkog mandata, smatra se jednim od najistaknutijih političkih protivnika Zelenskog, a njih dvojica su se i pre početka vojnog često sukobljavali oko politike.

Kijevski gradonačelnik je bio saveznik bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, lidera opozicione stranke Evropska solidarnost, a njih dvojica bi, kako se veruje, Zelenskom mogli ozbiljno da zaljuljaju fotelju.

Kličko je 2019. optužio Zelenskog i njegovu vladu za "ilegalni" pokušaj da ograniči njegova ovlašćenja kao gradonačelnika Kijeva.

Kličko je izjavio krajem prošle godine da veruje da su kritike koje mu upućuje Zelenski, vođene politikom i da su veoma ''čudne''.

''Uveren sam da iza ovoga stoji politika, jer jedna politička grupacija trčkara okolo i pokušava da pronađe greške unutar Kijeva'', rekao je tada Kličko. inače smatran jednim od najistaknutijih protivnika Zelenskog i pre početka sukoba u Ukrajini.

Zelenski kontroliše većinu ukrajinskog parlamenta i ako bi smenio Klička sa mesta gradonačelnika, to bi značilo da bi mogao da stavi saveznika na čelo glavnog grada.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naredio je reviziju svih ukrajinskih skloništa od vazdušnih napada nakon smrti troje ljudi koji su ostali na ulici tokom ruskog napada.

Devojčica od devet godina, njena majka i još jedna žena su poginule u Kijevu nakon što su tokom napada pokušale ući u sklonište koje je bilo zatvoreno.

Smrt je izazvala negodovanje javnosti, a Zelenski je obećao oštar odgovor, a njegov neskriveni gnev je usmeren na gradonačelnika Vitalija Klička.

Zelenski je rekao da je naredio ukrajinskom ministru za stratešku industriju i ministru unutrašnjih poslova da provedu “potpunu reviziju skloništa”.

Dan ranije je rekao da skloništa “moraju biti dostupna” i da je to odgovornost lokalnih vlasti.

JEZIVI SNIMCI IZ HERSONA: Potpuni haos u gradu (VIDEO)

Izvor: Politika.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA