Najnovije

ZELENSKI NAPAO RUSE: Katastrofa se ostvarila

Ukrajinski predsednik davno je rekao da bi rušenje brane Kahovka bilo jednako nuklearnoj katastrofi. Sada se katastrofa ostvarila.

Rušenje te brane, kako prenosi Jutarnji list pisanje NJuzvika, znači da ukrajinske snage neće moći da pokrenu uspešnu kontraofanzivu preko poplavljenih područja, kaže savetnik u Ministarstvu obrane Ukrajine.

Reka Dnjepar, na kojoj se nalazi brana, naime, delom je i granica između teritorije koju drže Ukrajinci i okupatorskih ruskih snaga, a trupe Kijeva su na zapadnoj obali u gradu Hersonu, dok snage Moskve zauzimaju istočnu stranu.


Taj deo kod Hersona bio je moguća prva lokacija odakle je trebalo da se krene dugoočekivana prolećno-letnja kontraofanziva.

Ali, Andrij Zagorodnjuk, koji je od 2019. do 2020. bio ministar odbrane Ukrajine, a sada je savetnik u ministarstvu, kaže da je amfibijski napad preko reke Dnjepar sada nemoguć. „Operacije u tom sektoru sada će biti mnogo teže“, rekao je Zahorodnjuk.

On ističe i da je rušenje brane „čist terorizam“, sugerišući da Moskva neće preuzeti odgovornost za katastrofu.

„Branu su digli u vazduh kako bi omeli kontraofanzivu i sprečili ukrajinske snage da pređu Dnjepar“, rekao je on.

Kijev je optužio ruske snage za izazivanje katastrofe, a predsednik Volodimir Zelenski okupatore nazvao je „teroristima“. Moskva, s druge strane, optužuje Ukrajinu da je digla branu u vazduh

POGINUO KOMANDANT ARMIJSKE GRUPE ''BELGOROD'': Ubio ga Ruski dobrovoljački korpus (VIDEO)

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA