Najnovije

AMERIČKI GENERALI U ČUDU: Srpski specijalac "Najbolji ratnik"

Takmičenje "Najbolji ratnik" okupilo je u Ohaju pripadnike nacionalnih gardi iz sedam država SAD, a učestvovala je i tročlana ekipa iz Srbije.

Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Američki generali bili su iznenađeni kada je trebalo da uruče priznanje pobedniku vojnog takmičenja "Najbolji ratnik" u SAD - umesto nekoga od brojnih učesnika iz Nacionalne garde, prvo mesto je osvojio podoficir Vojske Srbije, vodnik prve klase Ivan Jeremić, piše "Politika".

On je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije, preciznije rečeno bataljona za specijalne operacije "Grifoni" - 82. čete rečnih diverzanata.

Ovaj Beograđanin iza sebe ima vojnu karijeru dugu 13 godina i ceo dosadašnji vek je proveo u pomenutoj slavnoj brigadi, ronilac je i padobranac. Aktivan je u vojnim sportskim disciplinama koje su pod pokroviteljstvom Međunarodnog saveta za vojne sportove, a takođe i u civilstvu u aktivnostima u kojima dolazi do izražaja izdržljivost, kao što je na primer polumaraton.

Takmičenje "Najbolji ratnik" na kome je Jeremić pobedio okupilo je u Ohaju pripadnike nacionalnih gardi iz sedam država SAD. Učestvovala je i tročlana ekipa iz Srbije, koju su uz Jeremića činila i dvojica njegovih kolega, jedan iz njegove jedinice, a drugi iz Odreda posebne namene "Kobre".

Naša vojna ekipa pozvana je na takmičenje u okviru državnog programa partnerstva Srbije i Ohaja, čiji je oslonac saradnja VS i Nacionalne garde Ohaja. 

Takmičenje traje pet dana, a vojnici su odmerili snage u gađanju pod opterećenjem, plivanju u uniformi, proveri fizičkih sposobnosti, poznavanju (sklapanju i rasklapanju) naoružanja, taktičkoj medicini, pozivanju vatrene podrške (na simulatoru), orijentaciji na zemljištu i gađanju iz pištolja i automatske puške.

"Najteži deo je bio marš dug nešto više od 19 kilometara, sa teretom od 20 kilograma i puškom. Teren je bio neravan, sve vreme smo trčali", ističe Jeremić. 

On je taj zadatak obavio prvi, stigavši na cilj za sat i 53 minuta, a svako vreme ispod dva sata smatra se izuzetnim uspehom. 

Na takmičenju su se naši vojnici sreli i sa oružjem koje ne koriste u svakodnevnom radu, kao što je pištolj "sig sauer M-17", automatska puška M-4, laki mitraljez M-249, teški mitraljez M-240 i mitraljez "broving M-2".

Ivan je bio u prilici da za jedan dan uvežba rasklapanje ovog oružja i tokom svog nastupa osvoji prvo mesto u ovoj disciplini, prenosi list. 

"Pobeda nije samo moja, radili smo kao tim", poručio je Jeremić.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA