Najnovije

SPREMA SE VELIKI SUKOB? Sve prognoze slute na jako loše

Nešto se krupno sprema i to se vidi!

General LJubiša Diković ocenjuje da se NATO sprema za rat.

Dokle god je Ukrajina u ratu, neće biti primljena u NATO, jer u tom savezu niko ne želi da ima direktan sukob sa Rusijom, kaže bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

KINA IMA ŽESTOKU PORUKU ZA SRBIJU! Ovo se Zapadu i Amerikancima neće dopasti

Odluke samita, ističe Diković, gostujući u emisiji Svet sa Sputnjik, nisu iznenađenje, nije bilo ni realno očekivati da će NATO doneti odluku o prijemu Ukrajine u alijansu, iako je bilo članica koje su se zalagale za to. On napominje da se u Alijansi, ipak, Amerika pita za sve, pa i za pitanje Ukrajine.

Iako je, objašnjava penzionisani general, u NATO-u svih tridesetak članica naizgled ravnopravnih, postoji jasna hijerarhija ko je u prvom ešalonu, poput SAD, Britanije, Nemačke i Francuske.

„U drugom ešalonu su Italija, Španija, Poljska, Turska, u trećem Slovačka, Češka, Grčka... Tako funkcioniše sistem odlučivanja. Oni će vas poštovati i slušati. Imao sam priliku da prisustvujem sastancima Vojnog komiteta NATO-a i to se jasno vidi: zna se ko je glavni – glavni je američki predstavnik, američki general. Pored njega je Britanac i sve se vrti oko njih. Oni vode put. Poštovaće vas, reći će – podjednako ste nam važni, ali zna se ko odlučuje“, opisuje sistem u Alijansi bivši načelnik Generalštaba VS.

Prema Dikovićevim rečima, ključni razlog zašto je Ukrajina ostala bez poziva u NATO je član 5 Severnoatlantskog ugovora, koji bi podrazumevao da bi, ukoliko bi ta zemlja bila primljena, cela Alijansa odmah bila u ratu sa Rusijom.

Zato je, kaže, rečeno – nećemo prihvatiti Ukrajinu, ali se takođe ne zatvara mogućnost njenog prihvatanja, kako je slikovito primetio hrvatski predsednik Zoran Milanović, kada se ispuni 50.000 uslova.

Komentarišući bezbednosne garancije za Ukrajinu koje je usaglasila G7 kao rezultat samita NATO-a, Diković ističe da je praktično sve što je dogovoreno već bilo na sceni, samo što je sada postalo obavezujuće za sve članice Alijanse.

„Ako na sastanku donesete takav zaključak, onda obavezujete sve zemlje članice NATO da budu spremne da isporuče ono što se od njih traži u skladu sa zahtevom. Te bezbednosne garancije su i podsticaj Ukrajini da nastavi ratne operacije i da ova borba potraje“, kaže general i dodaje da je cilj da se Rusija na ovaj način „ugrize i istroši“, kako ekonomski tako i vojno.

Istovremeno, članice NATO-a se oslobađaju viškova naoružanja i štede na održavanju skladišta, plus, prikazuju se kao dobrotvori Ukrajine, a zapravo će, kako ističe Diković, sve to na kraju uticati na Ukrajinu koja će biti žrtva pomoći koju nude.

Diković razmatra i novi plan NATO-a za suprotstavljanje pretnjama iz Rusije, usvojen prvi put od završetka Hladnog rata, koji, između ostalog, predviđa raspoređivanje 300.000 pripadnika snaga Alijanse na ruskom pravcu.

„Da li se NATO sprema za direktan sukob – da.

Pa, ako raspoređujete i pripremate 300.000 vojnika na prostoru koji gravitira ka Ruskoj Federaciji, niste se odlučili da budete tamo tek tako...

Ovo je strateški razvoj snaga pod plaštom opasnosti od Ruske Federacije. Sada je odlična prilika da mogu da rasporede snage, da mogu da ih opremaju, da mogu da traže od svake države članice da izdvoji dva odsto BDP-a za vojsku. I to je veliki pritisak na RF. Videćemo kakav će biti odgovor, ali neće ostati bez odgovora“, kaže general.

ZAMALO SVETSKA KATASTROFA: Dron pao pored nuklearne elektrane i...

Sve je to vid pritiska na Rusiju, zaključuje Diković, ali i odlična prilika da se ujedinimo u NATO jer „NATO nije toliko kohezivan, nema harmonije unutar njega – postoje razlike, a Ukrajina je odlična prilika da se sve od toga ispod tepiha“.

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA