Najnovije

EMIL VLAJKI - VIŠE NEMA NAZAD: Odlučna bitka Dodika ili novi proksi rat

Biti ili ne biti - to je pitanje:
Da li je ljudskog duha dostojnije
Trpjeti pračke i strijele sudbine nasilne,
Ili oružje dići na more muka
I otporom ih sve zauvijek okončati?
(Šekspir, Hamlet)

Dodik je jedan od najboljih političkih taktičara u svijetu. Princip mu je jednostavan. Istrči s nekom idejom, a ako vidi da situacija nije povoljna za realizaciju te iste, povuče se i čeka bolji moment. Iako je to bezbroj puta uradio, nitko ga nije uspio u tome uspješno oponašati.
Ovog puta, međutim, povlačenje bi bilo ravno političkom samoubojstvu. Doduše, kada je on u pitanju, ništa nije nemoguće. Ipak, čini mi se, da mu to ne bi uspjelo. Objasnit ću o čemu se radi. Ni Šekspir ovakvu dijaboličnu situaciju ne bi smislio.

Napomena: ČESTO PRETJERUJEM U SVOJIM ZAKLJUČCIMA, ALI AKO BUDE ONO ŠTO JE MOGUĆE DA BUDE, BALKAN ĆE SE UBRZO NAĆI U PLAMENU RATA. PRITOM ĆE BITI SVEJEDNO KOJE JE TKO NACIONALNOSTI, VJERE I POLITIČKE ORIJENTACIJE.

Piše: Emil Vlajki

Jedan Nijemac, Šmit, je nagovoren da se predstavlja kao Visoki Predstavnik u BiH. Nagovorio ga je Zapad koji, iako Šmit nije legalno izabran od SB OUN, on mu daje punu podršku. Zapad ima dobre argumente da ubijedi druge u bilo što: prijetnje, sankcije, NATO. jedino ga Republika Srpska nije nikad priznala za VP. Bošnjaci i Hrvati su se malo bunili, ali ih je Zapad vrlo brzo smirio, a kada su vidjeli da Šmit želi srediti Republiku Srpsku, počeli su mu se klanjati i ljubiti mu ruku.

Elem, Šmit ima misiju da od Republike Srpske napravi praznu ljušturu čime bi BiH postala bošnjačka unitarna država, što se kod nas naziva građanskim društvom. Ovom Nijemcu, strancu, u ovoj raboti, pomažu tri strana suca Ustavnog suda BiH koji sa Bošnjacima uvijek nadglasavaju Srbe kada se radi o tome da ih što više obezvlaste.

Naravno, Srbima je to dognjavilo i, braneći sebe i svoj entitet, donijeli su na svojoj Narodnoj Skupštini dva Zakona:
-Ne priznaju se Šmitovi nametnuti zakoni koji neće biti objavljeni u Službenom glasniku RS;
-Ne priznaju se antisrpske odluke Ustavnog suda BiH.
(opširnije, vidjeti moj nedavni tekst, Dodik, ličnost Vidovdana)

Dodik, kao predsjednik RS, izjavio je da će potpisati ta dva zakona koji će bitiobjavljeni u Službenom glasniku RS.
Nakon ovoga, na Dodika se stuštilo drvlje i kamenje: OHR, zapadne ambasade i ono što je najviše boljelo, „braća“ Hrvati iz BiH. Čović je doveo svog harmonikaša i Dodiku, pred njim, otpjevao pjesmicu:
Nema više ljubavi
Ćao amore mio
Što je bilo zaboravi
Zato zbogom i sad adio.

Tako su Hrvati i Muslimani počeli, nakon dugo vremena, nanovo vezivati svoje (ratne, prema Bošnjacima, plan B) zastave protiv Srba.
Pošto se Bošnjaci nisu pozvali na obranu svog nacionalnog interesa povodom ova dva zakona donesena u NSRS, Dodiku jedino preostaje da uradi ono što je rekao, da te zakone potpiše i da se oni objave u Službenom glasniku RS.

U čemu je ovog puta štos, pošto se Dodik često nalazio u sličnoj situaciji? 
Ako bi se povukao, to bi značilo da priznaje Šmita kao legalnog VP i da priznaje odluke Ustavnog suda BiH i samim tim, politički eliminira sam sebe.
Ako ostane dosljedan, mislim da Zapad hoće da ga se konačno riješi i da je spreman da upotrijebi NATO trupe da ga politički eliminira ako drugačije (tužilaštvo, hapšenje, sud) ne bude išlo.

Doduše, Dodik može taktizirati, potpisati nešto, a ne objaviti u Službenom glasniku, ali bi to još više bio znak slabosti za one koji hoće da ga pošto-poto eliminiraju.

MOJE (PARANOJIČNO?) MIŠLJENJE O OVOJ SITUACIJI

Mislim, da je Zapad namjerno upotrijebio Ustavni sud BiH i Šmita da bi Dodika isprovocirao da postupi onako kako je postupio, i kako je morao postupiti, ali ne samo da bi ga skinuo. Kranji je cilj izazivanje Rusije koja bi mogla pomoći Dodiku i da to bude povod za novi proksi rat, ovdje na Balkanu, pošto se rat u Ukrajini za Zapad nepovoljno odvija.

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA