Najnovije

PETAR ŽIVKOVIĆ: Meksiko, SAD i BRIKS

Meksiko (Foto: Pixabay)

Piše: Petar Živković

Rusija i NR Kina su počele stvaranje višepolarnog svijeta i u tome ih podržava sve veći broj zemalja. Pozitivne promjene na Bliskom istoku su uticale da se značajno poveća broj država koje žele da uđu u sastav BRIKS -a (19 zemalja u aprilu, 41 zemlja početkom jula). Jedna od ovih država je i Meksiko. Ulazak Meksika u sastav BRIKS -a ugrožava samo globaliste jer američki suverenisti podržavaju stvaranje višepolarnog svijeta. 

***

Na području Meksika je prije španskog osvajanja 1517. godine postojala astečka država. Španija je zemlju podjelila na veleposjede, a veliki značaj su imali rudnici srebra. Hauard Zin je u knjizi „Istorijski eseji o američkoj demokratiji“ napisao da su prekomjeran rad, okrutnost i bolesti doveli do ogromnog smanjenja broja stanovnika (sa 25 miliona stanovnika 1519. godine na malo više od milion stanovnika 1605. godine). 

Francuska je 1808. godine osvojila Španiju i to je dovelo do ustanka seljaka u Meksiku, a ciljevi ustanka su bili nezavisnost Meksika i vraćanje zemlje seljacima. Vladajući slojevi su također željeli nezavisnost Meksika, ali nisu  prihvatili ekonomske zahtjeve seljaka. Ustanak seljaka je ugušen, a Meksiko je proglasio nezavisnost 1820. godine i tada je proglašeno prvo meksičko carstvo koje je u svom sastavu do 1823. godine imalo i zemlje Srednje Amerike. 1824. godine je proglašena federativna republika. 1835. godine je ukinuto ropstvo i tada je došlo do sukoba meksičke vlasti sa veleposjednicima u Teksasu koji je naredne godine uz pomoć SAD -a postao nezavisna država. SAD su nakon rata (1846 – 1848) pripojile velik dio meksičke teritorije. Meksičke vlasti su 1861. godine zbog velikih ekonomskih problema proglasile moratorijum na vraćanje stranog duga i to je dovelo do vojne intervencije Španije, Francuske i Velike Britanije i stvaranja drugog carstva u Meksiku uz pomoć Francuske. SAD su pružile pomoć protivnicima nove carske vlasti pa je 1867. godine obnovljena republika i učvršćen američki uticaj u Meksiku.  

Teško društveno – ekonomsko stanje je dovelo do novog seljačkog ustanka 1910. godine koji su vodili Francisko Pančo Vilja i Emilijano Zapata. Seljaci su nakon ustanka dobili velik dio obradive zemlje, a država je 30 -ih godina XX vijeka nacionalizovala željeznicu i naftne kompanije. Privreda je sve do 70 -ih godina XX vijeka imala pretežno agrarni karakter i tada je naftna industrija omogućila preobražaj privrede. Privredni rast nije doveo do smanjivanja socijalnih problema i do smanjivanja siromaštva. SAD, Meksiko i Kanada su 1992. godine potpisali Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu početkom 1994. godine. Ovaj sporazum je povećao uticaj stranih kompanija u Meksiku. Veliki društveno – ekonomski problemi su doveli do jačanja narko kartela, a na jugu Meksika je došlo do osnivanja zapatističkih autonomnih oblasti koje obuhvataju ⅓ područja države Čijapas. Novi trgovački sporazum Meksika, SAD -a i Kanade je potpisan 2020. godine. Donald Tramp je uticao da ovim sporazumom industrija u SAD -u dobije veću zaštitu, ali i da se poboljšaju uslovi rada u Meksiku. 

***

Saša Marković je u knjizi „Manifest protiv imperije“ napisao da je stvaranje američke imperije u početku imalo kontinetalnu fazu koja je trajala od 1845. godine do 1867. godine. To je period kada su u sastav SAD -a ušli ⅓ teritorije Meksika i Aljaska. Pripajanje meksičkih teritorija je bilo važno za SAD zbog strateškog značaja pamuka. 

Andrej Target je u knjizi „Sjeme imperije“ napisao da je proizvodnja pamuka imala ključnu ulogu u privredi Teksasa od 20 –ih godina XIX vijeka sve do svjetske ekonomske krize (1929 – 1933). Teksas je i danas vodeća država SAD –a po proizvodnji pamuka. Američki pamuk je imao veliki značaj za britansku industriju. Velika Britanija i Francuska su podržale Jug u Građanskom ratu, a Sjever je dobio podršku carske Rusije. Pobjeda Sjevera je omogućila da se ostvare ideje Aleksandra Hamiltona o protekcionističkoj zaštiti tržišta i razvoju industrije i da pamuk zbog svog značaja u tadašnjoj industriji omogući da SAD dobiju ekonomsku prednost u odnosu na Veliku Britaniju. SAD su u periodu od kraja Građanskog rata do početka I svjetskog rata sprovele industrijalizaciju zemlje. 
Saša Marković je napisao da je jačanje SAD -a dovelo do strateškog partnerstva sa Velikom Britanijom, SAD su se uključile u svjetsku politiku preko Monroove doktrine, a Monroova doktrina u XIX vijeku ne bi bila moguća bez podrške britanske flote. 

SAD su nakon svjetske ekonomske krize obnovile privredu i stvorile jaku industriju zahvaljujući predsjedniku F. D. Ruzveltu. Saša Marković je njegov značaj za SAD opisao na primjeru planova za izgradnju nove osnove američkog društva i međunarodnog poretka jer je Ruzvelt smatrao da samo pravda može zaštititi SAD i mir u svijetu. Osnova unutrašnjih promjena je trebala biti Druga ustavna Deklaracija o pravima koja je zamišljena kao pravna zaštita svih građana bez obzira na njihov položaj, rasu ili vjeru. 

Deklaracija je trebala građanima SAD -a osigurati posao i zaradu dovoljnu za odgovarajuću prehranu, odjeću i rekreaciju, prodajnu cijenu za poljoprivredne proizvode koja će farmerima osigurati pristojan život, zaštitu od monopola i od nelojalne konkurencije, pravo svake porodice na kuću, odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i zaštitu od socijalnih potresa (siromaštvo, nezaposlenost, bolest, nesreća). 
Za uređenje novih međunarodnih odnosa su osnovane Ujedinjene nacije i montarni sistem u Breton – Vudsu. Ovaj sistem je u izvornom obliku trebao preko MMF -a i SB omogućiti stabilan ekonomski razvoj SAD -a i drugih država, a umjesto dolara kao svjetske rezevne valute je trebao postojati bankor kao neutralna jedinica koja bi omogućila usklađivanje nacionalnih valuta. Izvorni model iz Breton – Vudsa je trebao spriječiti ponavljanje svjetske ekonomske krize jer bi poremećaj odnosa u svijetu ugrozio i SAD. Ruzveltove ideje nisu ostvarene jer je finansijska elita iskoristila Ruzveltovu bolest pa je umjesto Henrija Volasa novi predsjednik postao Hari Truman, a promjena izvornog modela iz Breton Vudsa je dovela do toga da SAD zloupotrebe dolar kao svjetsku rezevnu valutu i da nove međunarodne finansijske ustanove služe podrivanju drugih država. 

***

Meksiko je jedna od država koje žele da uđu u sastav BRIKS -a. Republikanci u američkom Kongresu su prije toga tražili američku vojnu intervenciju u Meksiku protiv narko kartela, a predsjednik Meksika je izjavio da Meksiko neće dozvoliti stranu vojnu intervenciju. Pravi razlog pogoršavanja odnosa između SAD -a i Meksika je slabljenje uticaja globalista u svijetu, a to se odražava i na Meksiko. 
BRIKS ima ne samo ekonomski nego i geopolitički značaj jer omogućava stvaranje višepolarnog svijeta. Rusija, NR Kina, Indija, i potencijalni južnoamerički, afrički i islamski geopolitički blok ne ugrožavaju suštinske interese SAD -a nego samo planove globalista. Zbog toga američki suverenisti podržavaju stvaranje višepolarnog svijeta i stvaranje posebnog zapadnog geopolitičkog bloka. 
Američko društvo je u političkom smislu danas više podjeljeno na suvereniste i globaliste nego na republikance i demokrate. Neokonzervativci u redovima Republikanske stranke su globalisti i podržavaju projekte globalista iz Demokratske stranke. Američki suverenisti podržavaju stvaranje višepolarnog svijeta i novog društveno – ekonomskog modela koji će omogućiti skladan razvoj primarnog, sekundarnog i tercijalnog sektora privrede, tj. zaštitu interesa američkih građana i dijela američke elite koji kontroliše industrijski kapital (stvoren u vrijeme reformi F. D. Ruzvelta). Američkim suverenistima zbog toga ne odgovaraju globalistički planovi o stvaranju novog društveno – ekonomskog modela koji ugrožava američku industriju. Novi globalistički privredni model preko nemetanja „zelene ekonomije“ istovremeno predstavlja pokušaj globalista da spriječe razvoj nezapadnih zemalja i da zadrže tehnološku prednost zapadnih transnacionalnih kompanija koje su pod njihovom kontrolom.  

Američki globalisti podržavaju razvoj „zelene ekonomije“ koja ugrožava ekonomski razvoj zemalja čija ekonomija zavisi od nafte i gasa. Zbog toga Meksiko i brojne latinoameričke, afričke i azijske zemlje podržavaju Rusiju i NR Kinu i žele da uđu u BRIKS. Nova BRIKS valuta omogućava vraćanje izvornom modelu iz Breton Vudsa i ekonomski razvoj ovih zemalja. To je najbolji način za rješavanje pitanja imigracije iz Srednje Amerike preko Meksika u SAD jer bi stvaranje povoljnih ekonomskih uslova uklonilo ekonomske razloge za odlazak stanovnika Srednje Amerike u SAD. 

Meksiko nije uveo sankcije Rusiji, a zahtjev za članstvo u BRIKS -u potvrđuje da je ova zemlja spremna da brani svoj suverenitet. Globalistima u SAD -u ne odgovara ova promjena i kao što su izazvali sukob u Istočnoj Evropi mogu izazvati i sukob u Latinskoj Americi. Povratak suverenista na vlast u SAD -u bi omogućio da se višepolarni svijet izgradi na miran način, a to bi dovelo i do geopolitičkog oslobađanja Evrope i Japana. Izgradnja višepolarnog svijeta je i za nas značajna jer omogućava ulazak Mađarske, zemalja nastalih na području SFRJ i drugih balkanskih zemalja u sastav Evroazijske unije i pozitivno rješavanje pitanja Kosmeta, neotuđivog dijela Srbije, u skladu sa Ustavom Srbije. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA