Najnovije

EMIL VLAJKI: Apokalipsa danas

Piše: Vlajki Emil

Kada sam u svom prethodnom tekstu, Nema više nazad, iznio svoju apokaliptičnu verziju vrlo mogućeg proksi rata na Balkanu, nisam ni vjerovao da ću, na neki način, dva dana kasnije, dobiti potvrdu i od samog predsjednika Srbije. U svom obraćanju javnosti u vezi nasilja na Kosmetu vršenog od strane Albanaca, rekao je da je situacija vrlo teška, da će se, povodom toga, obratiti svim relevantnim faktorima u svijetu, konačno i Savjetu Sigurnosti, pa ako sve to skupa ne bude vrijedilo, Srbija će albanske paravojne institucije na Kosmetu proglasiti terorističkim organizacijama i pripremiti se za rat!

Pritom je, na kraju svog govora, dodao slijedeće: Iza 12., 13., jula, situacija u BiH, bit će vrlo teška (čitaj, gora nego kod nas).

Da kažem ukratko što sam u prethodnom tekstu napisao.

Dodik ne priznaje Šmita kao Visokog Predstavnika u BiH, ni njegove zakone. Isto tako ne priznaje ni kolonijalni Ustavni sud BiH gdje trojica stranih sudaca i dvojica bošnjačkih sudaca odlučuju o svemu a na štetu Srba. Na njegovu inicijativu NSRS je donijela dva zakona koja legaliziraju ove Dodikove stavove. Zapad hoće ovog puta da politički eliminira Dodika. Dodik se ne može povući jer bi time priznao legalnost Šmita, dakle, mora potpisati te zakone i i objaviti ih u Službenom glasnike. Zapad želi to iskoristiti. Misli, kada napadne Dodika, da će ga Rusi konkretno podržati, a oni će to iskoristiti da začnu novi proksi rat na Balkanu koji bi trebalo da olakša vođenje rata u Ukrajini.

Sada mi je jasno, zašto je Vučić nakupovao toliko oružja. Ako Republika Srpska bude napadnuta Srbija će intervenirati. I vjerojatno se spojiti sa ovim entitetom i možda tako kompenzirati eventualni gubitak Kosmeta.

Srećom, pa se moje crne prognoze, što se ratova tiče, ne ostvaruju odmah. Do sada, međutim, strateški gledano, nisam ni u čemu pogriješio. Uskoro ćemo sve vidjeti.

A sada, malo mojih paranoičnih fantazija. Ako dođe do proksi rata, treba vidjeti što će raditi Hrvati, „lukavi Latini“.  Hoće li ponovo vezivati zastave sa muslimanima, ili će zauzeti dio Federacije i nanovo stvoriti Herceg-Bosnu.

Ponekad mi se čini da je Šmit ovdje mamjerno poslan kako bi stvorio ovaj đumbus i uništio BiH.

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA