Najnovije

EDI RAMA KLEVEĆE SRBIJU: Agresori, ali mislim da će izabrati "Zapad"!

TIRANA - Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdoglav i maksimalista i da bi on na njegovom mestu postupao drugačije.
Edi (Foto: Jutjub)

Edi (Foto: Jutjub)

Upitan da li je zabrinut da će se otvoriti novi front na Balkanu, s obzirom na tenzije na Kosovu i Metohiji, a da je Bosna "uvek na ivici pucanja", kaže da ima toliko toga za brigu, ali i da je do pre deset godina bilo nezamislivo da balkanski lideri sede za istim stolom.

Na konstataciju da ni danas odnosi nisu jednostavni, te da prilikom posete Prištini nije sreo Aljbina Kurtija, dok predsednik Srbije Vučić "nastavlja koketiranje sa Rusijom", a "Milorad Dodik preti secesijom Republike Srpske", navodi da se "Srbija mora gledati drugačije".

"Srbija se mora gledati drugačije, ima veoma ozbiljnu agresorsku prošlost, autor je etničkog čišćenja, koje mora da ostavi iza sebe. Izgradili su svoju spoljnu politiku kao u koridoru ogledala između Zapada, Rusije i Kine. Moraju da donesu odluku, ali mislim da će izabrati Zapad, demokratski svet", ocenjuje Rama u intervjuu italijanskom listu "Stampa".

Navodi i da sukob na KiM može postati ogroman, iako u malim razmerama.

"Situacija srpske manjine na severu može biti mali Donbas. Putinov san. Ali Srbija ne može biti Rusija, čak i kada bi htela", dodaje Rama.

Na pitanje šta Kurti radi pogrešno, Rama je odgovorio da ga poštuje, ali da bi on drugačije postupao.

"Poštujem to, ali bih napravio potpuno drugačije izbore. Tvrdoglav je i maksimalista. Ima fantastičnu priliku, francusko-nemački mirovni plan. Sporazumi ne ostaju zauvek na stolu. Onda vas istorija tera da čekate", napominje Rama.

Na pitanje može li Turska pronaći ključ za rešenje ukrajinskog sukoba, Rama je rekao da niko, pa ni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nema magične ključeve za promenu "imperijalističke, antidemokratske i šovinističke vizije poput Putinove".

"Svi ratovi završavaju na političkom stolu, ali će, nažalost, još dugo trajati", dodaje Rama.

Na pitanje da li sukob u Ukrajini usporava ili ide u prilog članstvu Tirane u Evropskoj uniji, Rama je rekao da se nada da će to ubrzati potpunu integraciju zemalja regiona u EU.

"To više nije samo finansijsko, već pre svega geopolitičko pitanje. Dugoročno gledano, dobro bi bilo da Zapadni Balkan uđe bez odugovlačenja, kako ne bi ostavio crne rupe i prostor za treće strane koje su već napravile probleme regionu", rekao je Rama.

Pročitajte OVDE kako je Bela kuća “ogolila” ukrajinsku kontraofanzivu

Izvor: Raša Tudej

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA