Najnovije

SAJAM AMERIČKOG I NATO NAORUŽANJA U MOSKVI: Izloženi simboli i literatura ''Azova'' (FOTO/VIDEO)

Izložba zarobljene opreme, uključujući i opremu zemalja NATO-a, koja je zarobljena tokom specijalne vojne operacije, otvorena je u Parku Patriot kod Moskve, saopštilo je u utorak novinarima Ministarstvo odbrane Rusije.

Bushmaster (Foto: Jutjub)

„U okviru Međunarodnog vojno-tehničkog foruma Armija-2023 u Patriotskom parku kod Moskve otvorena je izložba zarobljenog naoružanja i vojne opreme u službi Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i one koje su isporučile zapadne zemlje. otvoren za delegacije i učesnike foruma kao deo organizovanih grupa“, saopštilo je ministarstvo.

Posebna pažnja na izložbi je posvećena opremi proizvedenoj u SAD i drugim zemljama NATO-a.

„Pažnji gostiju biće predstavljeni izgoreli australijski oklopni automobil Bushmaster, američki oklopni transporter M-113, švedsko borbeno vozilo pešadije CV90-40,, francuski tenk na točkovima AMX-10RCR. Većina zapadne zarobljene opreme na izložbu čine britanska borbena vozila: oklopna vozila Husky i Mastiff, vozilo AT-105 Saxon. Opis eksponata pokazuje gde i pod kojim okolnostima su zarobljeni“, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je podsetilo da je postavka počela da se formira u avgustu 2022. Tokom godine, već je prikupio više od 870 uzoraka naoružanja i vojne opreme, od kojih je većina naoružanje i oprema ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, posebno modernizovani tenk T-72AMT, oklopni transporteri BTR-3E i BTR-4E, oklopna vozila „Varta“, „Kozak“, zarobljeni Oklopni automobil ukrajinskih graničara „Triton“, patrolni čamci iz luke Mariupolj.

„Među njima je i lako oklopni čamac „Kalkan-P” sa repnim brojem BG-309, koji je razvila tamošnja bivša ukrajinska fabrika „Liman” za potrebe obalske straže Ukrajine. Ovaj eksponat su svojevremeno koristili ukrajinski nacionalisti da obave provokacije u Kerčkom moreuzu i u teritorijalnim vodama Rusije“, saopštila je ruska vojska.

Odvojeno, u zatvorenom paviljonu izložbe predstavljena je ekspozicija „Obećani savez” o ideološkoj indoktrinaciji ukrajinske omladine koja se sprovodi poslednjih godina.

„Ovde su predstavljeni školski udžbenici, odeća sa nacionalističkim sloganima, neobičan meni ukrajinskih barova i ugostiteljskih objekata, simboli terorističkog bataljona '’Azov'’ zabranjenog u Rusiji“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ održava se u parku „Patriot“ u Kubinki kod Moskve od 14. do 20. avgusta pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Rusije.

Satelitski snimak rata u Ukrajini pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA