Najnovije

ZELENSKI I VUČIĆ VEČERAS OČI U OČI! Predsednik Srbije potvrdio to iz Atine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se na neformalnom sastanku lidera EU i država Zapadnog Balkana u Grčkoj

Predsednik Vučić je rekao da će sutra ujutru razgovarati u četiri oka sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, pre svega o Kosovu i nepriznavanju teritorijalnog integriteta.

Ukoliko Ukrajina prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova to bi za nas bio "veliki udarac", i zbog toga će razgovarati sa predsednikom te zemlje.

"Rekli su mi da će pre 10 dana biti Zelenski, ali sam zamoljen da ne govorim o tome", rekao je on. Ta vest je potom objavljena u crnogorskim medijima, procurilo je iz kabineta predsednika te zemlje, rekao je on.

Ovo je "čudan neki format u Atini", koji ne razumem baš i ne razumem kako je pravljen, to je pitanje za domaćine, rekao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je pozvano pet zemalja Zapadnog Balkana, "kako ko i kako na koji način", kao i da je pozvana Priština - iako Grčka nije priznala nezavisnost tzv. Kosova.

Vučić je naglasio da su pozvane Hrvatska i Rumunija, ali ne i Mađarska, kao da će sastanku prisustvovati predsednica Moldavije Maja Sandu i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Predsednik je rekao da je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen zamolio da pomogne oko izgradnje brze pruge Beograd-Niš, ali da su govorili i o energetici, rudarstvu i drugim bitnim temama.

On je dodao da uskoro očekuje posetu predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Predsednik je rekao da će situacija u narednom periodu biti "sve teža", i najavio je da će se uskoro obratiti građanima o tome.

"Neskriveno ću govoriti o svemu kada dođu teška vremena", naglasio je Vučić.

To se dešava zato što Srbija vodi "nezavisnu, odgovornu i samostalnu politiku", inače ne bismo imali ni jedan problem. Pitanje je da li ćete da "služite nekom drugom ili svom narodu", rekao je on, dodajući da je on izabrao drugu opciju.

"Znate li kolika je meni treba, koliki strah imam pred svaki od ovakvih sastanka, ne zbog sebe nego zbog Srbije," rekao je predsednik Srbije, naglasivši da se na njemu ipak da "da se bori za svoj narod".

Vučić je naglasio da je od zemalja koje su prisutne na samitu Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, ali i da ne sumnja da će Moskva biti glavna meta sastanka.
"Neću da učestvujem u tome ko je počinio ratne zločine"

Kada je reč o intervencije Rusiji u Ukrajini, Vučić je rekao da "smo mi do sada imali neke akte neformalnog karaktera, ali da ništa ne potpisujemo".

"Nama nije problem da ponovimo formulaciju iz Ujedinjenih nacija, ko je pogazio međunarodno pravo, ko je izvršio invaziju, to je sve jasno, i spremi smo da kažemo da je Srbija sa tim saglasna", rekao je predsednik.

On je ponovio da je stav Srbije da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, da se nada da će oni poštovati i teritorijalni integritet Srbije.

ZELENSKI DOLAZI LIČNO VEČERAS? Pravac ka Vučiću sa NATO bratijom i predstavljanjem paklene jeseni za Srbiju

 "Da li je Rusija prekršila međunarodno pravo napadom na Ukrajinu - očigledno je. Sve je to u redu. Ali kada je reč o uvođenju sankcija, i o tome ko je ad hominem počinio ratne zločine, ja u tome da učestvujem neću", rekao je Vučić.

"Dok ne vidim da je zemlja u užasno teškoj situaciji. A onda ću narodu da kažem: 'Mi smo suočeni sa tim i tim'. Ali još nisam siguran da smo suočeni sa tim. Neko bi rekao da sam lično mazohista ali nisam, samo se borim da izguram što više za našu zemlju", dodao je on.

Izvor: Rt.rs

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA