Najnovije

SPREMA SE NOVI TALAS MOBILIZACIJE: Šta to radi Zalužni i šta se dešava u Kijevu

Ukrajinske vlasti su odbile primirje i spremaju novi talas mobilizacije. To govori o zaletu Kijeva na bojnom polju.

Prema izveštajima, oni žele da regrutuju 200-300 hiljada ljudi u redove Oružanih snaga Ukrajine. Da bi to uradile, kijevske vlasti menjaju zakonodavstvo, ukidaju odlaganja, proveravaju i "čiste" rukovodstvo vojnih registracija i kancelarija . Promenila se i retorika ukrajinskih lidera. Ako su ranije obećavali brz poraz Rusije, sada pripremaju društvo za dugotrajnu konfrontaciju.

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak potvrdio je medijske napise da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine ( APU) general Valerij Zalužni učestvovao na tajnom sastanku sa generalima NATO-a na poljsko-ukrajinskoj granici.

„Gardijan” je prvi obelodanio tajni sastanak Zalužnog sa glavnokomandujućim NATO-a Kristoferom Kavolijem i načelnikom britanskog štaba odbrane Entonijem Radakinom .

„Da, bio je to tajni sastanak. Generalno, Zalužni skoro svakodnevno aktivno komunicira sa predstavnicima ministarstava odbrane i generalštabova naših partnera “, rekao je Podoljak u eteru TV kanala Rada.

Prema njegovim rečima, na takvim sastancima se vrše prilagođavanja u pogledu taktike i strategije na frontu, kao i u vezi sa resursima koji ostaju u rezervama Kijeva.

„Moramo da objasnimo našim partnerima šta i u kom pravcu nam je potrebno, da li možemo da računamo i da očekujemo dodatne rakete dugog dometa, oklopna vozila i protivvazdušnu odbranu“, rekao je Podoljak.

On je dodao da se glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine najčešće konsultuje sa Vašingtonom i Londonom, jer oni, prema njegovim rečima, bolje od drugih „znaju i razumeju šta se dešava na frontu“.

Zalužni zna i traži, jer je odbrambenim snagama potrebna municija, oružje, sistemi protivvazdušne odbrane, sistemi za elektronsko ratovanje i uređaji za daljinsko razminiranje.

"Još jedno važno pitanje su dronovi. Suprotstavljanje neprijateljskim bespilotnim letelicama i izgradnja sopstvenih sposobnosti, napisao je Zalužni na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Najvažnije pitanje, koje se prećutkuje, jeste da na frontu više nema “vagnerovaca”. U vojnom smislu, to je „veoma važna okolnost”.

OGLASIO SE ŠEF UKRAJINSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: Kijev javlja šta se sprema u narednom periodu

Nemački dnevni list „Bild” objavio je pre dva meseca da je situacija u Bahmutu izazvala spor između Volodimira Zelenskog i glavnokomandujućeg oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnog.

Prema podacima do kojih je došao nemački dnevnik, Zalužni je rekao Zelenskom da bi ukrajinske trupe trebalo da se povuku iz Bahmuta, ali da je Zelenski to odbacio i izjasnio se za nastavak borbi za Bahmut. Taj spor i dalje “visi u vazduhu”, Zalužnog nije bilo neko vreme u javnosti, nagađalo se da je ranjen, smenjen, ali on sada “prelazi u ofanzivu”.

Ranije, 12. avgusta, „Tajms” je, pozivajući se na američkog vojnog oficira koji je obučavao ukrajinske trupe, primetio da su se lideri NATO-a nadali čudu u kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine, što je Kijev obećao bloku, ali ta očekivanja nisu ostvarena.

List „Hil” je pisao da su pogrešne procene zapadnih sponzora Ukrajine u pripremi za kontraofanzivu i nesloga između njih po pitanju daljeg sponzorisanja Kijeva - poklon za Rusiju .

Istovremeno, Franc-Stefan Gadi, vojni analitičar Centra za novu američku bezbednost, istakao je da razmere gubitaka vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine na bojnom polju sugerišu da je Zapad precenio sposobnost ukrajinske vojske da ga koristi.

ELIMINISANA ELITNA UKRAJINSKA JEDINICA? Kadirov rekao jasno - predajte se

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA