Najnovije

Malo istine o navodnim pojeftinjenjima u Srbiji!

Vučić i parizer (Foto: Jutjub)

Piše: Miroslav Parović

U ovih nekoliko dana Vučić je dva puta izlazio pred građane sa korpom iz supermarketa kako bi glumatao navodnu brigu o običnim ljudima i njihovom svakodnevnom životu. A suština cele priče je da su sva pojeftinjenja hrane posledica pada cene žitarica.

Primera radi, prošle godine cena pšenice je bila prosečno oko 36 dinara, a brašno proizvedeno od nje oko 70 din. Sada je cena pšenice oko 18 dinara što bi značilo da kilogram brašna treba da bude ne više od 40 dinara, a Vučić reklamira "jeftinu cenu" od 50. Suncokret je prošle godine bio 73 dinara, a ulje proizvedeno od njega prosečno oko 200 din. Trenutno je suncokret 40 što znači da ulje treba da bude oko 130, a Vučićeva "bolja cena" iznosi 144 dinara.

Uzmimo primer i famozni parizer, on se kao što svi znaju pravi od otpadnog mesa i to u našem slučaju od pilećeg. Do ove žetve hrana za piliće je pravljena od kukuruza čija je cena bila prosečno 30, soja oko 70 i ječma sa prosekom od 33 dinara. Sada su kukuruz, soja i ječam redom 17, 55 i 16 dinara. Znači da pilići od ove žetve jedu hranu koja je u proseku oko 70 posto jeftinija, a što se preslikava na cenu mesa i mesnih prerađevina tako da ni parizer nije jeftiniji nego je samo doveden na realnu cenu.

Kada se stvari sagledaju realno i istinito, onda nije teško zaključiti da nas vlast pljačka i na tim tzv. "boljim cenama" samo što su odlučili da zbog izbora malo smanje. Istovremeno, na svim drugim cenama koje nisu "bolje" nastavljen je stari aršin otimačine. I na kraju, ako su se građani pitali šta se desilo sa silnim voćem koje zbog kancerogenih pesticida nije moglo da se izveze iz Srbije, odgovor leži u marmeladi i ekstra džemu koje je Vučić juče izreklamirao po neverovatno niskim cenama.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA