Najnovije

PROBLEM U NAJAVI: Baku ne želi konstruktivno učešće u mirovnom procesu

Ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan optužio je Baku za nedostatak konstruktivnog učešća u mirovnom procesu.

Govoreći na sednici Generalne skupštine UN, Mirzojan je rekao da je „politika etničkog čišćenja Nagorno Karabaha samo deo šire slike“ i jermenska strana jasno vidi nameru Azerbejdžana da ga uključi u vojna dejstva, šireći tako geografiju borbenih dejstava na suverene teritorije zemlje.

„Nespremnost Azerbejdžana da iskreno i konstruktivno učestvuje u mirovnom procesu, uključujući priznavanje teritorijalnog integriteta Republike Jermenije, povlačenje svojih oružanih snaga sa okupiranih teritorija Jermenije, razgraničenje jermensko-azerbejdžanske granice na osnovu poslednjih dostupnih mapa iz 1975. godine, u skladu sa deklaracijom iz Alma Ate 1991. godine, kao i stvaranje demilitarizovane zone duž međudržavne granice, jasno ilustruju pomenute namere“, rekao je Mirzojan.

Ministar smatra da bi naredi cilj Bakua mogao da bude da Jerevanu nametne eksteritorijalni koridor preko teritorije Jermenije, ali van njene kontrole.

Prema njegovim rečima, takozvana „koridorska logika“ koju promovišu Baku i njegovi „skriveni i otvoreni sponzori“ ima za cilj podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jermenije i opravdavanje teritorijalnih pretenzija.

„To je za nas neprihvatljivo i trebalo bi da bude neprihvatljivo za međunarodnu zajednicu“, ocenio je Mirzojan.

Prema njegovim rečima, uprkos svim izazovima, Jermenija nastavlja da učestvuje u pregovorima za rešavanje odnosa i uspostavljanje trajnog mira i podržava napore međunarodnih partnera u ovom pravcu.

KURTI U PROBLEMU: Svet ujedinjen u tvrdnji da Kurti prouzrokuje probleme na Balkanu

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA